Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solceller blir allt hetare – Nykvarn och Södertälje klättrar på solcellslistan

Billigare solceller och enklare installationer gör att fler fastighetsägare installerar solceller. Just nu ligger Nykvarn på plats 45 och Södertälje på plats 97 i solcellstoppen.

Annons

Allt fler fastighetsägare installerar solceller på sina hustak.

Med en effekt på 22,2 W per kommuninvånare hamnar Nykvarn på plats 45 i en rankning av vilka av landets 290 kommuner som har installerat mest solceller. Södertälje kommun hamnar, med en effekt på 12,9 W per kommuninvånare, på plats 97 på listan, uppger Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Listan toppas av Ödeshög följt av Vadstena, Varberg och Boxholm som alla har över 60 W per invånare. I hela landet är genomsnittet 10,7 W - vilket är en tredubbling av kapaciteten sedan december 2014. I dag utgör elproduktionen från solceller cirka 0,1 procent av Sveriges totala produktion.

LÄS ÄVEN: Lampan ska drivas med solkraft

Statistiken har sammanställts av Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi, baserat på anläggningar som är registrerade i det så kallade elcertifikatsystemet.

I Nykvarn har den totala kapaciteten i elcertifikatsystem ökat från 23 kW i slutet av 2014 till till 231 kW i dag. Under samma period har kapaciteten i Södertälje ökat från 267 kW till 1222 kW år 2017.

Enligt Svensk solenergi räcker cirka 15 kvadratmeter solceller på garagetaket för att producera lika mycket el som en elbil behöver för att köra 1 500 mil.

LÄS ÄVEN, för pluskunder och prenumeranter [+]: Motorexperten: "El, gas eller palmolja – minst sagt rörigt vad vi ska tanka i framtiden"

Även om priset på solceller har gått ner och installationen har blivit billigare - föreslår Svensk Solenergi att det införs rot-avdrag för solcellsinstallationer:

– För att solelen ska kunna utgöra en större del av Sveriges energimix är det viktigt att arbetet med att förenkla lagstiftningen fortsätter. Vi ser gärna att ett sol-rotavdrag införs istället för dagens solcellsstöd samt att reglerna kring bygglov för solenergianläggningar förenklas, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Så ligger alla Sveriges kommuner på solcellstoppen - klicka här för en PDF-lista!

Mer läsning

Annons