Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patriarken svarar på kritiken – "Därför höjde jag koranen mot pannan"

I ett inslag på Facebook talar patriarken Mor Ignatius Aphrem ut om kritiken mot honom. "Jesus har beordrat oss att älska alla människor", säger han.

Annons

Patriarken skapade stor uppståndelse när han besökte Södertälje 2015.

Sex biskopar inom den syrisk-ortodoxa kyrkan samlades i Södertälje i veckan för att diskutera händelsen då patriarken Mor Ignatius Aphrem efter Aleppos befrielse ska ha höjt koranen mot sin panna. Biskoparna, från Syrien, Australien, Dubai, Belgien, Jerusalem och USA ska ha framfört sin kritik till patriarken och menade att patriarken har lämnat den ortodoxa läran.

Läs mer här: Biskoparna som kritiserat patriark Ignatius Aphrem II – på besök i Södertälje

De har sedan dragit tillbaka delar av sin kritik och bett patriarken om ursäkt.

Bland annat efter att patriarken har gett svar i en predikan på Facebook som SVT Södertälje har översatt. Där bekräftar han att händelsen verkligen har inträffat.

– Jesus har beordrat oss att älska alla människor. Och att vara vänliga mot alla. Att sluta fred med alla. För det andra hör det till våra traditioner och vår moral att respektera andra. Att inte såra andras känslor. Till sist, det är våra syskon som lever med oss på denna jord och överallt där vi är. Vår framtid är en och vi måste alltid hitta sätt att komma varandra närmare och inte avlägsna oss från varandra för att undvika hat, långsinthet och våld senare, säger patriarken.

Han säger vidare att han inte tror på det som står i Koranen men att det inte hindrar honom från att visa respekt och ödmjukhet inför andra känslor.

Läs mer här: Inre maktstrid skakar den syrisk-ortodoxa kyrkan

Mer läsning

Annons