Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighet kräver att syrisk-ortodoxa kyrkan betalar tillbaka miljonbelopp

Syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda ska nu att betala tillbaka flera miljoner kronor till Arbetsförmedlingen, det rapporterar SVT Nyheter Södertälje.

Annons

Domen i kyrkohärvan, där bland annat orförande Halef Halef dömdes, har redan fallit. Men under tisdagen kom besked i ett annat ärende rörande ett återbetalningskrav från Arbetsförmedlingen. Denna gång handlar det om ett krav på flera miljoner kronor, det rapporterar SVT Nyheter Södertälje.

Arbetsförmedlingen har begärt att kyrkan ska betala tillbaka 2,75 miljoner kronor. Enligt myndigheten handlar det om 13 anställda i kyrkan som inte haft tillräckliga försäkringar. Redan 2015 kom Arbetsförmedlingen in med en stämningsansökan i ärendet.

Läs också: Ideella föreningar används som redskap

– Vi menar att kyrkan inte har tecknat tillräckliga försäkringar för vissa anställda som de har fått arbetsgivarstöd för, säger Tobias Rydin, jurist på Arbetsförmedlingen till SVT.

På onsdagen får LT kontakt med kyrkans företrädare, advokat David Massi. Han betonar att det handlar om en förlikning och att kyrkan menar att de inte gjort något avsiktligt fel.

– Kyrkan medger ju inte att man har gjort något medvetet fel, det är därför vi har kommit överrens med Arbetsförmedlingen om en förlikning, säger han.

Från början krävde myndigheten 4,6 miljoner kronor av kyrkan för de felaktiga utbetalningar, det rapporterar SVT. Efter tisdagens förlikning hade beloppet förhandlats ner till 2,75 miljoner kronor, en siffra Arbetsförmedlingen är nöjd med.

– Vi har gjort en bedömning av hur stor chansen är att vi vinner processen. Då kom vi fram till att detta var ett rimligt belopp, säger Tobias Rydin till SVT.

David Massi säger till LT:

– Vi har ju gjort en bedömning, precis som Arbetsförmedlingen, hur stor chansen att vinna det här målet varit och därför valt att mötas.

[+] För pluskunder: Halef brast i rätten: "Så många osanningar"

Förlikningen har inget med själva domen i kyrkohärvan och brottmålet mot ordförande Halef Halef att göra. I den domen dömdes Halef Halef att betala 3,9 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons