Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Istället för att spara hårlock eller aska – nu kan Södertäljebor kapsla in dna i 1 000 år

Förr i världen kunde man ta en hårlock från en person när den gick bort. Nu finns möjligheten att bevara en persons dna som ett minne.

Annons

– Vi såg det först på en branschmässa i våras, sedan kom vi och tänka på det igen under en seniormässa nyligen då vårt förbund Sveriges begravningsbyråers förbund ställde ut. Det var stort intresse för produkterna på mässan, jag tror det kan finnas intresse även bland kunderna, säger Södertälje Begravningsbyrås vd Susanne Timén.

Begravningsbyrån tycker att produkten är intressant inför framtiden. Dna från en person skyddas i kristaller som vitt pulver, kan bevaras i 1 000 år och kan när som helst öppnas för analys – om man exempelvis vill ta reda på mer om sjukdomar som förekommit i släkten. I fall då sjukdom konstaterats ha en ärftlig orsak, kan bevarat dna frigöras och användas för genetisk testning.

Läs också: Nu kan du bli en del av ett träd efter döden: "Kan gravsättas vid din favoritplats"

Pulvret lagras i någon av produkterna som företaget Evigt minne tagit fram för ändamålet, antingen en glasskulptur eller ett smycke.

Med en bomullspinne inhämtas dna från insidan av kinden på den avlidne. Det placeras sedan i en förpackning, och skickas med en anonym och spårbar försändelse till ett laboratorium i Kanada. Dna-molekylerna separeras och när dna-provet är färdigställt och fossiliserat, skapas minnesprodukterna.

– Det känns spännande! Jag har hört från kunder som velat spara aska eller dela aska, men det är väldigt svårt med begravningslagen som den ser ut idag – det här är ett alternativ, säger Susanne Timén.

Timén tror att deras begravningsbyrå är den första återförsäljaren av produkterna i Södertälje.

Mer läsning

Annons