Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol ger kvinna rätt mot kommunen – får fler assistanstimmar

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, har funktionshinder och är beviljad personlig assistans. Hon får nu rätt mot Södertälje kommun som ville begränsa hennes timmar kraftigt.

Annons

Omsorgsnämnden i Södertälje beviljade assistanstimmar för kvinnans räkning men inte alls så många som hon ansåg att hon behöver.

På sitt decembersammanträde i fjol ansåg omsorgsnämnden att kvinnan var berättigad till 49 timmar och 40 minuters assistans per vecka – timmar som kvinnan behöver för att få hjälp av en personlig assistent med personlig hygien, av- och påklädning, kommunikationshjälp, matlagning, hushållssysslor, transporter och annat som tillkommer i vardagen.

Kvinnan själv hade begärt assistanstimmar för alla de timmar hon är vaken och då hon inte deltar i daglig verksamhet, sammanlagt 98,5 timmar. Hon överklagade därför kommunens beslut.

Förvaltningsrätten i Stockholm har nu fattat beslut i frågan och går kvinnan till mötes till stor del. De anser att hennes funktionshinder kräver en så omfattande assistansinsats att domstolen beviljar ytterligare 29 timmar och 23 minuters assistans till totalt 79 timmar och tre minuter per vecka.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till Kammarrätten.

Mer läsning

Annons