Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskoparna som kritiserat patriark Ignatius Aphrem II – på besök i Södertälje

Mitt i ett omfattande maktspel i den syrisk-ortodoxa kyrkan, samlas de kritiska biskoparna i Södertälje för att räta ut frågetecken och diskutera med biskop Abdulahad Shabo.

Annons

Flera av de sex biskopar som öppet kritiserat och krävt patriark Ignatius Aphrem II avgång, är på besök i Södertälje. Anledningen sägs vara att diskutera kritiken mot patriarken med ärkebiskop Abdulahad Shabo, vid sankt Jacob i Hovsjö. Det samtidigt som biskop Benyamen Atas, vid sankt Afrem i Geneta, enligt en källa till LT – medvetet har gjort sig oanträffbar för biskoparna och andra inblandade, för att kunna vänta med att ta ställning i den maktkamp som nu pågår.

Exakt vad som kommer ut av mötet, eller varför de kritiska biskoparna rest till Södertälje, är inte klarlagt.

Läs mer här: Inre maktstrid skakar den syrisk-ortodoxa kyrkan

När LT åkte till S:t Jacobkatedralen i Hovsjö under tisdagen, fick vi veta att det inte fanns någon möjlighet att få tala med någon av biskoparna och att de skulle sitta upptagna hela dagen. Biskoparna befann sig dock inte i kyrkan sägs det, eftersom att ledningen i församlingen, uttryckt att det är olämpligt att släppa in de biskopar som kritiserar patriarken i kyrkan.

Patriarken skapade stor uppståndelse vid sitt besöki Södertälje 2015.

Flera av de sex biskoparna som i brevet anklagar patriarken för att ha lämnat den ortodoxa läran har själva flera skandaler på sina cv:n. Ärkebiskopen i Jerusalem greps förra året av palestinsk polis anklagad för sexuella övergrepp. En annan av de sex biskoparna, från USA, bannlyste omkring 350 familjer ur kyrkan efter att ha lånat stora summor pengar av dem som han sedan inte kunnat betala tillbaka.

Läs mer: Patriarken: ”Jag känner mig hemma här”

Patriark Ignatius Aphrem II välkomnade sedan familjerna tillbaka till församlingen, vilket inte ska ha mottagits särskilt väl av den aktuella biskopen. En tredje, biskopen i Belgien, är mycket impopulär inte minst sedan han har förnekat att Seyfo, folkmordet på assyrier/syrianer, kaldéer, yezidier, pontier med flera folkgrupper i det Osmanska riket, ska ha ägt rum.

I en intervju med Sveriges television uttrycker sig ärkebiskop Abdulahad Shabo försiktigt om patriarken och vill veta mer om bakgrunden om varför han skulle ha höjt koranen till sin panna i samband med ett kyrkobesök. Dessutom tar ärkebiskop Shabo starkt avstånd från att ha skrivit under det stödbrev från omkring 30 biskopar, som sägs ha skickats för att visa att det fortfarande finns starka sympatier med patriarken Ignatius Aphrem II.

Läs mer: Så tycker patriarken om Södertäljeborna

Mer läsning