Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enhörna och Nykvarn deltar i den årliga räkningen av antalet örnar i landet

På lördag är det dags för den årliga örnräkningen. Drygt 100 observatörer rapporterar bland annat från Nykvarn och Enhörna.

Annons

Under två timmar, mellan klockan 10 och 12, är medlemmar i Naturskyddsföreningens kretsar eller ornitologiska klubbar på plats för att spana efter örnar. De är utplacerade för att ge så god täckning av området som möjligt, från Lidingö och Nynäshamn till Vättern.

– Ibland står de tätt för att det finns många uddar och skär, på andra ställen mer utspritt för att de kan stå i ett fågeltorn eller på en bergsknalle och ha bättre utsikt, säger projektledare Sten Ullerstad.

Läs även: Örnen har landat! 143 örnar räknades 2015

Mer läsning, för pluskunder: En ovanlig fågel visar upp sina praktfulla fjädrar för Södertäljeborna

Havsörnarna har ökat i Stockholms skärgård.

Observatörerna kommer att berätta hur fåglarna rör sig så att dubbelräkning kan undvikas.

– Vi har gjort den här räkingen i större skala i drygt tio år, berättar Sten Ullerstad.

Än så länge har antalet observerade örnar stigit, även om det kan variera från år till år beroende på vädret. I dag beräknas det finnas omkring 700 till 750 havsörnspar i hela landet. Beståndet har ökat markant sedan det var som lägst, med 40–50 par. Antalet häckande havsörnar speglar tillståndet i miljön. Även fast de har ökat är det fortfarande mycket som hotar deras fortsatta tillväxt, som trafik, skogsavverkning och nedskräpning.

– Muddringen av Mälaren i samband med Slussenbygget kan påverka negativt, säger Sten Ullerstad.

Havsörnen är beroende av fisk, som kan minska i antal beroende på gifter och plastskräp. Även kungsörnar ingår i räkningen, men då de lever i större skogar har bara någon enstaka tidigare observerats i området. Den som är intresserad av att följa rapporteringen kan gå in på artortalen.se.

För pluskunder: Den mycket smittsamma fågelinfluensan finns troligtvis redan i Södertälje

Mer läsning

Annons