Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden om avloppsvattnet i Ytterjärna går vidare till högsta instans

Tvisten om reningsanläggningarna i Ytterjärna går vidare. Södertälje kommun vann i mark- och miljödomstolen, men nu tar driftbolaget Frötallen frågan till högsta instans.

Annons

Vattentrapporna är en del av avloppsanläggningarna i Ytterjärna. Där luftas vattnet.

Efter den 1 juni skulle reningsanläggningarna som tar hand om avloppsvattnet från bland annat Vidarkliniken och Kulturhuset i Ytterjärna inte få användas, enligt ett beslut från länsstyrelsen.

Driftbolaget Frötallen överklagade, men mark- och miljödomstolen ger länsstyrelsen och i grunden Södertälje kommuns miljönämnd rätt. Dock skjuts det kritiska datumet fram, till sex månader efter att domen har vunnit laga kraft.

– Länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen gör samma bedömning som vi har gjort. Anläggningarna behöver åtgärdas, säger Anna Ericsson, miljöinspektör på Södertälje kommun.

Läs mer: Inget nytt reningsverk i Ytterjärna än: "Dagens anläggning uppfyller kraven"

Men Frötallen ger sig inte. Bolagets juridiska ombud Anders Palmblad bekräftar att man går vidare och begär prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen. Frötallen har tidigare sagt att dagens anläggning uppfyller de krav som ställs, men att den är i behov av förbättringar och bättre skötsel. Bolaget har bygglov för ett nytt reningsverk.

Läs mer: Reningen i full gång – trots förbud

Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här!

Mer läsning

Annons