Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trumps första år blev lika illa som befarat

Annons

Presidentparet Melania och Donald Trump. Nu i veckan var det exakt ett år sedan Donald Trump vann presidentvalet i USA.

Det var ett valresultat som chockade världen. Visst, Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton fick klart flest röster, men de kom i fel delstater. Donald Trump hade trots, eller tack vare, en presidentkampanj som varit allt annat än presidentlik inte bara lyckats slå ut de mer etablerade kandidaterna i det Republikanska partiet, utan också vinna presidentvalet.

Sedan Trumps valtriumf för ett år sedan lever vi i en ny värld. Alla de som trodde, eller hoppades, att Trump skulle förändras och växa med ämbetet har till stora delar fått fel. Han har i huvudsak fortsatt i samma stil, även om han tvingats till en del förändringar, till exempel vad gäller de personer han omger sig med.

Donald Trump har inte heller lyckats särskilt bra när det gäller att leverera resultat när det gäller vallöften, till stor del beroende på att många av dem var orealistiska från början. Han har dock lyckats placera en starkt konservativ domare i Högsta domstolen, Neil Gorsuch.

Däremot har han haft betydligt svårare att få igenom lagstiftning, det har märkts att han är en nybörjare när det gäller det politiska hantverket.

Det amerikanska folket är inte nöjda med hans insats. Normalt brukar en nyvald president inleda sin mandatperiod med ett starkt stöd. Så inte för Donald Trump. I en undersökning från Washington Post är det färre än fyra av tio amerikaner som är nöjda med det sätt som Trump sköter sitt uppdrag, nästan sex av tio är missnöjda. En sådan negativ övervikt har inte funnits för någon vald president vid denna tidpunkt i mandatperioden sedan mätningar började göras under Eisenhower 1953. Ingen annan har ens varit nära det massiva missnöje som finns med Trump.

Det enda som är säkert är att när Donald Trump är inblandad kan man inte ta något för säkert.

Det är alltså ingen tvekan om att Donald Trump har misslyckats med att bli alla amerikaners president. Vad han däremot verkar ha lyckats bättre med är att vinna över de republikanska kärnväljarna. Dessa var från början skeptiska till Trump, men har nu när han är partiets ledande företrädare ställt sig bakom honom. Det kan mycket väl räcka för att han ska överleva hela mandatperioden, och till och med slippa mötas av utmanare när primärvalskampanjen drar igång.

Men ett år är en kort tid. Mycket kan hända under de tre år som är kvar till nästa presidentval. Just nu ligger fokus på de rättsliga undersökningar som pågår kring olika personer som har nära kopplingar till Trump och deras kontakter med ryska intressen.

Denna typ av undersökningar kan nöta ned en presidentadministration.

Om ett år går USA till kongressval. Dessa mellanårsval brukar innebära att presidentens parti tappar stöd. Om det sker också denna gång kommer det ytterligare försvåra Trumps möjligheter att få igenom lagstiftning i kongressen. Det borde göra det svårare för Trump att vinna valet 2020, men det är långtifrån säkert. Det enda som är säkert är att när Donald Trump är inblandad kan man inte ta något för säkert.

Mer läsning

Annons