Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Grovt kriminella ska inte ha straffrabatt

Annons
Justitieminister Morgan Johansson (S).

Som LT berättat i veckan är den grova organiserade brottsligheten alltjämt välmående i Södertälje. Polisen bedömer att det så kallade Södertäljenätverket består av cirka hundra aktiva kriminella, varav 20–30 ingår i den "hårda kärnan". Och vad värre är, många nya har anslutit de senaste åren.

Det slag som rättssamhället riktade mot Södertäljenätverket i samband med rättegångarna och domarna efter de tre morden i Oasen i Ronna hade god effekt då. Men nu är det historia.

För pluskunder [+]: Polisen kopplar ett hundratal personer till Södertäljenätverket

När det gäller den grova brottsligheten i Södertälje har ofta utlåningsverksamheten med ockerräntor, kopplat till illegala spelklubbar, hamnat i fokus. Men där finns hela batteriet av intäktskällor som gäller för all organiserad kriminalitet. Inte minst gäller det narkotikahandel – en handel som, enligt polisen, ger Södertäljenätverket stora inkomster.

Och inte minst har mängden kokain ökat i staden.

För dig som är pluskund [+]: Polisen trappar upp insatsen mot Södertäljenätverkets kokainhandel: ”Drogen har blivit mycket vanligare”

Slående är, när man synar det senaste årets narkotikatillslag, att de personer som polisen griper ofta är unga – 17–18-åringar eller strax där över.

Magnus Köhler, chef för polisens Mareldssatsning säger till LT: "Vi utgår från att en 17-åring inte importerar så stora mängder kokain själv, utan får det från någon".

LT 9 januari berättade om den växande kokainhandeln i Södertälje.

Ur straffrättslig synpunkt är det intressant att tonåringar, om än myndiga, sköter ruljangsen. Sverige, likt många andra länder, har ett system där personer upp till och med 21 år är garanterade en särbehandling i domstolarna – om de blir dömda får de ett lägre straff än vad som skulle ha varit fallet om de fyllt 21.

Det är i grunden sunt. Principen att unga personer straffas mindre hårt än vuxna är att ta hänsyn. Samhället resonerar som så att unga har bristande ansvarsförmåga och dessutom är känsligare för straff. I detta ligger också förhoppningen att det är lättare att få in en ung person på "rätt" bana igen.

Men. När den organiserad brottsligheten sätter i system att låta minderåriga ta ansvar för tung kriminell verksamhet (som att sälja kokain) med vetskapen om att om polisen avslöjar handeln så är eventuellt straff försett med en saftig rabatt – då är det sunda i denna princip borta.

Problemet är inte okänt för lagstiftarna i riksdagen. Alliansens fyra partier, med stöd av Sverigedemokraterna, fick i våras justitieutskottet att uppmana regeringen att se över straffrabatten för brottslingar i åldern 18–21 år, med syftet att straffen ska vara desamma som för andra, vuxna brottslingar. Och i samma veva sade statsminister Stefan Löfven (S), i en intervju med TT, att han höll med om det: "Speciellt vid de grova brotten tycker vi att det är fel. Är du 19 år och är grovt kriminellt belastad, att man då ska ha strafflindring är inte rätt".

Dessvärre för Stefan Löfven verkade ingen i hans regering ha lyssnat. Månad efter månad gick. Men så, på Luciadagen, tändes ett ljus. Justitieminister Morgan Johansson (S) valde att tillsätta en statlig utredning. I direktiven betonar regeringen att "detta måste ses över då det inte är rimligt att till exempel yrkeskriminella i dag kan dömas till mildare straff trots att de är myndiga" Och man vill att utredningen, som ska vara klar i december i år, ska föreslå ett regelverk som gör att personer mellan 18 och 20 år kan dömas till samma straff som andra vuxna.

Regeringens saktfärdighet är att beklaga. Men trots den – detta är bra.

Och när förslaget kommer, och så småningom blir svensk lag, kommer det få direkt påverkan för Södertäljenätverkets kokainhandel. Även om risken finns att försäljarna då blir ännu yngre.

Mer läsning

Annons