Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara början på lång maktkamp inom syrisk-ortodoxa kyrkan

Annons

Patriark Ignatius Aphrem II på Södertäljebeök i maj 2015

Mitt under brinnande inbördeskrig i Syrien och Islamiska statens terror i Mellanöstern – som båda har drabbat områdets kristna mycket hårt – utspelas en helt annan strid som direkt berör samma kristna grupp. Slaget står på allra högsta nivå inom den syrisk-ortodoxa kyrkan.

Det hela nådde offentlighetens ljus sedan sex biskopar från fyra kontinenter (från USA, Palestina, Belgien, Syrien, Australien och Dubai) öppet krävt att kyrkans högste andlige ledare, patriarken Ignatius Aphrem II, ska avgå.

Flera av biskoparna som ställde det ursprungliga avgångskravet har de senaste åren figurerat i mindre smickrande sammanhang. Biskopen från USA har förlorat stora summor av församlingsmedlemmarnas pengar sedan han blivit lurad av så kallade Nigeriabrev. Biskopen i Jerusalem greps av palestinsk polis i fjol misstänkt för ett sexbrott. En tredje, den belgiske biskopen har gjort sig ökänd sedan han öppet förnekat att folkmordet Seyfo ägt rum.

Till det kan läggas att biskopen i Syrien valt att gå i landsflykt i Europa i stället för att vara kvar med sin församling i inbördeskriget och att biskopen i Dubai i princip står utan församling – antalet ortodoxt kristna är få i landet.

Som förväntat dröjde det sedan inte länge innan patriarkatet på sin officiella hemsida lade ut ett långt brev till patriarkens försvar, underskrivet av 28 andra biskopar, däribland de två från Södertälje – ärkebiskop Ablahad Shabo och patriarkens ställföreträdare Benjamin Atas.

Läs även: Inre makstrid skakar den syrisk-ortodoxa kyrkan

Läs även: Biskoparna som kritiserat patriarken på besök i Södertälje

Om du tror att dessa två brev gått obemärkt förbi har du fel. Snarare orsakade de rena rama jordbävningen. Och nu väntar efterskalven.

De syrisk-ortodoxa biskoparna i Södertälje – patriarkens ställföreträdare Benjamin Atas och ärkebiskop Ablahad Shabo.

Mycket tyder på att de sex oppositionella har ett bredare stöd än vad det verkade i första läget. Inte minst sedan ärkebiskopen i S:t Jakobs kyrka i Hovsjö, Ablahad Shabo, berättat att han aldrig sett det brev som patriarkatet publicerat och där Shabo står som en av undertecknarna. Uppgifter gör gällande att detsamma gäller för flera av de andra biskoparna runt om i världen vars namn också finns som undertecknare.

Att Ablahad Shabo nu i veckan haft möten med flera av de oppositionella biskoparna här i Södertälje understryker den bilden. Benjamin Atas däremot har hållit lägre profil.

Mycket tyder på att de sex oppositionella har ett bredare stöd än vad det verkade i första läget.

Frågan i nuläget är snarast om de sex biskoparnas brev egentligen var en testballong? Ett sätt att se vilket stöd som egentligen finns för Ignatius Aphrem II.

I linje med detta ligger det försoningsbrev, ett tredje brev, som de sex biskoparna nu säger sig ha skickat till patriarken.

Och vad passar då bättre än att låta biskopar som, av olika skäl, redan är ute i kylan stå som undertecknare – fungerar det inte är fallhöjden låg och andra kan två sina händer, fungerar det finns det flera som är beredda att kliva in.

Allt mer talar för att detta bara är inledningen på vad som kan utvecklas till en rejäl soppa i den yppersta toppen av den syrisk-ortodoxa kyrkan i världen. Och en direkt fortsättning på den maktkamp som rasade redan före det att Ignatius Aphrem II utsågs till den syrisk ortodoxa kyrkans 123:e patriark för snart tre år sedan. De som kände sig förbisedda då, ser nu en chans att ge igen.

Suget efter mer makt är stor. Och då gäller det att klia rätt rygg.

Maktkampen visar också en förbluffande distans mellan biskoparnas bubbla i den andliga världen och den verklighet där kyrkans medlemmar lever och verkar i den vanliga världen.

Den nuvarande patriarken har vinnlagt sig om att finnas ute bland människor på ett sätt som sklijer sig från företrädarna. Patriarkens engagemang för folkets fortlevnad i Syrien och Irak är uppskattad bland assyrier/syrianer världen över. Och i fjol sommar undkom Ignatius Aphrem II ett IS-attentat i samband med en mässa i syriska Qamishlli.

Mer läsning

Annons