Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt med ökningen av bilbränder

2015 hade Södertälje näst flest bilbränder i Sverige per person. 2016 ökade antalet bilbränder kraftigt. Orsaken till ökningen behöver utredas närmare.

Annons

Under 2016 anmäldes 246 bilbränder i Södertälje..

Som LT skrev om på onsdagen registrerades 127 bilbränder i Södertälje 2015 och 2016 var det 246 bränder. Att räddningstjänsten bytt rapporteringssystem mellan 2015 och 2016 kan vara en del av förklaringen till att fler bilbränder registrerats. Men det förklarar inte hela skillnaden, enligt Södertörns Brandförsvarsförbund. År 2015 hade Södertälje näst flest bilbränder i Sverige per 1 000 invånare efter Västerås, vilket LT skrivit om tidigare. De boende i områden där bilbränder är vanliga drabbas på flera sätt. Dels riskerar de att få sin bil uppbränd, dels får de betala en del av kostnaderna för en tillfällig hyrbil och dessutom går försäkringspremien upp.

I områden med hög boendesegregation – som Hovsjö, Geneta, Ronna och Fornhöjden – är det särskilt vanligt med bilbränder. Men det finns inget tydligt samband mellan andelen utrikesfödda i ett område och bilbränder. Många unga och hög trångboddhet är riskfaktorer eftersom det leder till att många unga umgås mer utomhus utanför vuxnas kontroll. Personer som bränner bilar begår ofta andra brott. Detta enligt en sammanställning av forskningsläget som Sydsvenskan gjort.

I områden med hög boendesegregation – som Hovsjö, Geneta, Ronna och Fornhöjden – är det särskilt vanligt med bilbränder. Men det finns inget tydligt samband mellan andelen utrikesfödda i ett område och bilbränder.

En åtgärd som kan minska bilbränderna enligt en utredning från Polisen är insatser mot så kallade bilmålvakter. När Kronofogdemyndigheten och parkeringsbolag gjorde ett gemensamt samarbete under två år mot bilmålvakter i Järvaområdet minskade antalet bilbränder med 50 procent. Allmän kameraövervakning kan vara ett komplement till andra åtgärder enligt polisen. Även den som är skeptisk till allmän kameraövervakning bör överväga kameraövervakning av särskilda utsatta platser.

Regeringen presenterade i september en del åtgärder mot bilbränder och kriminalitet i utsatta områden. Förhoppningsvis kan de åtgärder som regeringen föreslagit som snabbare lagföring, tydligare påföljder för ungdomar, skärpta straff för skadegörelse och förebyggande arbete ge effekt på sikt. Regeringen har nyligen meddelat att försök med jourdomstolar ska ske i år. Syftet är att snabbt kunna lagföra lättutredda brott. Det är viktigt att detta sker utan att rättsäkerheten hotas.

Det är svårt att få en bild av vad Södertälje kommun gör för att minska antalet bilbränder. Om man söker på bilbränder på Södertälje Kommuns hemsida får man inga träffar. Telge Hovsjö har ett aktivt samarbete med polisen, fritidsgården, nattvandrare och parkeringsföretag . Enligt Telge Hovsjös VD Juan Copovi-Mena har arbetet lett till att antalet bilbränder minskat efter förra våren. Arbetsättet har spridit sig till flera andra stadsdelar.

Utvecklingen behöver vändas. Ett första steg är att Södertörns brandförsvar och andra aktörer gör en mer fördjupande utredning av vad det ökade antalet bilbränder beror på.

Mer läsning

Annons