Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killar, vi måste prata om sexuella övergrepp

Annons

Skribenterna vill ha ett samhälle utan sexuella trakasserier och övergrepp.

Under de senaste åren har det uppmärksammats i tidningar och i sociala medier om hur tjejer blir utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. Vi menar att det får vara nog nu. Det är dags att vi börja prata med varandra och skapar ett samhälle där killar och män inte fostras in i en machokultur.

Det är även dags för vuxna att börja ta sitt ansvar. Om vi någon gång ska få ett jämställt samhälle fritt från sexism, är det dags att sätta arbetet mot sexuella trakasserier och övergrepp på skolschemat och börja agera på fler sätt.

Problemet med sexuella trakasserier och övergrepp är att vi bara låter det ske och låter det passera som normalt. Det händer överallt: i skolan, på fritidsgården och ute på gatan. Vi lever i ett samhälle som präglas av ett machoideal som tar sig uttryck i våld, men också i att killar inte kan vara känslosamma eller prata med varandra. Kan vi förändra detta blir vi alla vinnare. På så sätt kommer vi lättare kunna prata om frågor som rör våld och rätten till sin egen kropp, om rättigheter och skyldigheter gentemot varandra.

Något är skevt när killar tror sig ha rätten över tjejers kroppar, vi behöver göra något åt detta för att kunna skapa ett samhälle där tjejer kan vara trygga.

”Boys will be boys” – det är vad man ofta säger om oss killar. Man borde sluta anta att vi skulle tycka det är okej att tjejer blir utsatta för trakasserier. För det är inte okej att skrika jävla hora, tvinga någon till sex eller slå någon på rumpan.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Under 2015 anmäldes 18 100 sexualbrott, varav 5 920 rubricerades som våldtäkt. 98 procent av förövarna är killar och män. Ändå pratar vi killar sällan om sexuella övergrepp med varandra.

Något är skevt när killar tror sig ha rätten över tjejers kroppar, vi behöver göra något åt detta för att kunna skapa ett samhälle där tjejer kan vara trygga. Det börjar med oss. Våra fem punkter för att försöka få stopp på sexuella trakasserier och övergrepp är följande:

• Män måste ta ett kollektivt ansvar för att kunna förändra rådande machoideal.

• Kunskap om sexuella trakasserier, övergrepp och våld borde vara med på skolschemat.

• Stå upp mot grupptrycket tillsammans med en kompis.

• Vuxna måste föregå med gott exempel.

• Säg till om du ser att någon bli utsatt för sexuella övergrepp.

Vi vill vara med och förändra den sjuka machokulturen som vi lever i. I skolan, på fritidsgården och i omklädningsrummet. För hur ska vi någonsin få ett jämställt samhälle när vi aldrig får prata om våld och sexuella övergrepp?

Ungdomar från Järna fritidsgård

15–17 år gamla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons