Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten till sin egen död – en mänsklig rättighet

Annons
Debattören tar upp frågan om dödshjälp och pläderar för att individen själv ska kunna få bestämma. Foto: Dan Hansson/TT

En dag ska vi alla dö – men alla andra dagar ska vi leva. Ändå funderar nog väldigt många på hur den sista resan ska te sig. Vi oroar oss och vill inte lida. Vissa av oss har starka religiösa föreställningar medan andra är extremt rationella. Olika undersökningar visar att en mycket stor majoritet bland oss svenskar själva vill kunna råda och bestämma även över hur och när livet ska sluta. Det får vi inte i dag.

Att alla vi människor genomgår en sista fas i livet som slutar med dödens inträde vet vi helt säkert. Det är ett faktum som inte går att göra mycket åt. Tidpunkten för vår död och sättet vi dör på och på vilket sätt kan dock påverkas, åtminstone för det flertal av oss som dör en mer långsam död.

Möjligheten finns i dag att med medicinsk behandling och teknologi uppehålla obotligt sjuka människors liv mycket länge, samtidigt som det också skulle vara möjligt att tillmötesgå patienter som faktiskt själva begär hjälp med att påskynda döden.

Att underlåta att sätta in livsförlängande behandlingar eller att avbryta påbörjade behandlingar kan redan göras i Sverige i dag, vilket brukar uttryckas som att passiv dödshjälp är tillåten. Det är också i vissa fall tillåtet att ge patienter smärtlindring i så höga doser att döden påskyndas, så länge syftet inte är att döda utan att smärtlindra.

Vad som dock fortfarande inte är tillåtet är att hjälpa en patient som själv anser att livet nått sitt slut, genom att till exempel ge en överdos sömnmedel. Vissa sjukdomar och tillstånd är obotliga och plågsamma. Att sluta dricka och äta är ett inte helt ovanligt sätt att påskynda döden – men är det ett värdigt sätt?

Cirka 80 procent av Sveriges befolkning anger att man tycker att det är rimligt att själv kunna välja och bestämma när man vill avsluta livet i vissa situationer och under vissa förutsättningar. I Schweiz, Belgien och Nederländerna samt vissa delstater i USA har man gått längre och ser dödshjälp som något den individ som önskar ska kunna få. Till exempel kan den som i Oregon, USA, lider av obotlig sjukdom som bedömts som sådan av två oberoende läkare ges möjlighet att avsluta livet genom eget, personligt beslut, givet att man anses vara vid sina sinnens fulla bruk.

Att som individ själv kunna och få bestämma över sitt eget liv i slutskedet borde ses som en rättighet och en nåd.

Jag och många med mig skulle uppleva det som en trygghet att veta att, om lidandet i livets slutskede blir outhärdligt, den möjligheten finns även i Sverige – även om den i dag sällan utnyttjas. Bara vetskapen ger en viss trygghet - att även beslutet om livets avslut kan ligga hos individen.

Att som individ själv kunna och få bestämma över sitt eget liv i slutskedet borde ses som en rättighet och en nåd. Att inte göra något utan att i stället passivt se på när en människa lider anses tillåtet. Inget politiskt parti har ännu vågat säga att dödshjälp i vissa situationer, när individen själv vill, kan minska lidande. Ofta ligger djupt religiösa föreställningar bakom motståndet att själv få fatta beslut om när livet är över – att det räcker nu.

Frågan är inte enkel, men med tanke på det lidande som många förknippar med döden borde även Sverige ha modet att låta individen själv bestämma och råda över både liv och död.

Individens önskan att få avsluta livet borde vara en mänsklig rättighet på samma sätt som att rädda liv ska vara det. 

Staffan Norberg (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons