Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutade betala bokföringsbyrån – nu döms södertäljeprofil för bokföringsbrott

Profilen erkände att han missat bokföringen men nekade till att ha försökt försvåra kontroll. Nu döms han för båda brotten.

Annons

I början av hösten åtalades mannen, en södertäljeprofil som är välkänd i näringslivskretsar, för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Läs också: Södertäljeprofil åtalas för bokföringsbrott

En restaurang som mannen var företrädare för gick i konkurs i vintras. Enligt åklagaren hade mannen medvetet åsidosatt bokföringsskyldigheten, inte bokfört affärshändelser och inte bevarat information om räkenskaperna mellan den 1 april 2015 och den 9 februari 2016.

Mannen erkände bokföringsbrott, men menade att han inte begått det med flit utan av oaktsamhet. Dessutom menade han att han inte försökt försvåra skatteverkets kontroller.

Mannen anlitade en bokföringsbyrå för att sköta bokföringen, men efter ett tag hade han inte råd att betala fakturorna. Inför tingsrätten berättade han att han trodde att han skulle kunna klumpa ihop fakturorna och betala så småningom och att bokföringen fortsatte även fast han fått påminnelse från bokföringsbyrån.

Det köpte inte tingsrätten. Det måste rimligtvis ha stått klart för honom att bokföringsbyrån inte skulle fortsätta menade man. Därmed är det bevisat att han uppsåtligen gjorde sig skyldig till bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, skriver rätten i sin dom.

Strafet för mannen blir villkorlig dom med samhälltsjänst i 75 timmar.

Mer läsning

Annons