Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turnéveteranen Thörn bjuder på svenska hits

På 1960- och 70-talet kallades han ”Svensktoppskungen”. Nu kommer Carl-Erik Thörn till Järna med sin ”Jag vill dansa med dig”.

Annons
”Svensktoppskungen” Carl-Erik Thörn uppträder i Järna den 5 juli tillsammans med frun Adorena

1968 låg Carl- Erik Thörn på ”Svensktoppen” med låten ”När morgon gryr”. Ulf Elving var programledare och presenterade nästa veckas utmanare. Bland dem fanns Carl-Erik Thörns ”Jag vill dansa med dig”.

– Jag trodde ju så klart att nu åker jag ut, ingen kan ju ha två låtar med på ”Svensktoppen” samtidigt. Men jag hade fel, säger Carl-Erik och skrattar.

Han blev den förste som lyckades med det och fick genast epitetet ”Svensktoppskungen”.

– Det var en rolig tid, jag turnerade runt i hela Sverige, berättar Carl-Erik.

Anni-Frid Lyngstad fick erbjudandet att turnera tillsammans med Carl-Erik.

– Hon tackade glatt ja men när hon fick se turnéplanen på över 100 spelningar ångrade hon sig och tvingades tacka nej. Men de är trevliga personer, Abborna, alla mycket jordnära, berättar Carl-Erik.

Den 5 juli kommer han till Rönneberga bygdegård i Järna. Men trakterna kring Södertälje är knappast nya för honom.

– Nej, jag turnerade ju mycket runt i folkparkerna då, så i Södertälje har jag varit mycket.

Och så har vi ju Kalle Åmark, pianisten från Rockfolket, med oss sedan tre år tillbaka och han är ju Södertäljebo, berättar Carl-Erik.

Men det har inte alltid varit turnerande för Carl-Erik. 1985 gick flyttlasset till USA och där stannade han i över 20 år.

Under en resa till Hawaii för 15 år sedan träffade han en vacker kvinna vid namn Adorena. Han förälskade sig och har sedan dess levt ihop med henne. Och Adorena är en stor del i Carl-Eriks musikliv i dag.

– Jag berättade väl egentligen inte så mycket om musiken förrän vi kom hem till Sverige i början av 2000-talet. Då fick hon syn på mina skivor och bilder från turnéer och undrade vem det var, berättar Carl-Erik, som fick lov att erkänna att det faktiskt var han.

Adorena, som själv sjunger, blev ännu mer förälskad i sin man och sedan 2011 har de turnerat tillsammans.

– Allt är hennes fel, säger Carl-Erik med värme i rösten och skrattar gott.

Vad är det då publiken har att vänta?– Det är en väldigt blandad repertoar. Självklart bjuder jag på några gamla svensktoppshits. Men det blir mycket Frank Sinatra också, och så sjunger Kalle lite rock.

Och så är det då Adorena också.

– Showen vore inget utan henne. Hon sjunger både egna låtar och så sjunger hon Barbera Streisandlåtar nästan bättre än originalet, utlovar Carl-Erik, som ser fram emot besöket i Järna.

– Vi kommer till Gnesta den 12 juli också. Och faktiskt till Trombon den 7 oktober. Det är fantastiskt kul att vara tillbaka.

Mer läsning

Annons