Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energifattigt Kings slarvade bort chansen att vinna serien: "Gjorde inte det vi hade pratat om"

Kings spelade för seriesegern. Men efter förlust med 62–77 hemma mot Norrköping lutar det i stället åt en tredjeplats i ligan för Kings.

Annons

Kings kom till spel på måndagen med en chans att via tre raka hemmasegrar mot Norrköping, Uppsala och Umeå säkra seriesegern och hemmaplansfördel hela vägen till det hägrande SM-guldet.

Man föll redan på första hindret och nu blir den vägen betydligt tuffare.

För serieseger krävs nu att Norrköping förlorade båda sina återstående matcher – och att serieledande Luleå förlorar minst en.

Om både Luleå och Norrköping klarar av sina högst mänskliga säsongsavslutninar utan några fler förluster, blir Kings trea i ligan. Då väntar sannolikt Norrköping i en eventuellt semifinal för Kings. Och det är ett Norrköping som både skaffat sig hemmaplansfördel och ett mentalt övertag på Kings, som man nu slagit i tre av fyra matcher i år.

Joakim Kjellbom och Norrköping gjorde livet jobbigt för Kings.

Den fjärde, i Täljehallen på måndagen, började bra för Kings som ledde med 20–16 efter den första perioden.

Men sedan tog det tvärstopp. Kings gjode bara två poäng under periodens första fem minuter och gästerna vände till 22–24. Kings hade problem under korgarna där Joakim Kjellbom dominerade på båda sidor. Samtidigt fick Kings inte i skotten utifrån. Perioden slutade 9–21 och ställningen i halvtid var 29–37.

Tredje perioden, som Norrköping vann med 24–14, såg nästan likadan ut.

– Vi var väl förberedda, men vi gjorde inte det vi hade pratat om. Det var därför vi förlorade. Vi var inte tillräckligt aggressiva, varken i försvar eller anfall. De fick ta enkla skott och vi fick betala för det, samtidigt som vi inte attackerade ordentligt själva, sade Kingscentern Delvon Johnson.

Och med 43–61 i gästernas favör inför slutronden hjälpte det inte att Kings hittade lite ny energi och fart, om än inte skärpa i skyttet. Kings närmade sig några gånger, men aldrig så mycket att det blev match. Norrköping höll säkert undan och har nu ett drömläge att säkra andraplatsen i basketligan – så länge man inte förlorar båda sina återstående matcher kommer man tack vare det inbördes övertaget att hålla Kings bakom sig i tabellen.

– Vi saknade en del energi i dag, vi kom inte upp på samma nivå som mot Jämtland. Det är ett pris vi betalar för att vi spelat så många matcher. Det är inte bara energi som saknas i dag, det är skicklighet också, säger Kings coach Vedran Bosnic.

– Sen hänger det förstås ihop. De tvingade oss att ta en del tuffa skott i dag, men vi missade en del som vi borde sätta också. Men skicklighet och energi arbetar tillsammans. Är energinivån på topp sätter vi fler skott. Men Norrköping var mer aggressiva än oss i dag och det lag som är mest aggressivt vinner oftast matchen, fortsätter Bosnic.

Norrköpings coach Adnan Chuk, före detta svensk mästare som spelare i Kings, var förstås nöjd med insatsen.

– Vi kontrollerar deras anfallspel väldigt bra i dag. Vi hade någon dag på oss att gå igenom det här men jag tycker att vi startade matchen lite väl mjukt, jag tycker inte att Södertälje får jobba för saker och ting i första perioden. De gör väldigt enkla poäng och då lever man farligt mot ett lag som Södertälje, när de får komma in i sin rytm. Men i andra perioden gör vi det tuffare för dem, precis som vi pratat om och det smittar av sig, säger han.

Matchfakta, basketligan

Södertälje Kings–Norrköping Dolphins 62–77

(20–16, 9–21, 14–24, 19–16)

Poäng, Kings: Nick Spires 14, Davis Lejasmeiers 14, Thomas Massamba 9, Darien Brothers 8, Toni Bizaca 6, Lazar Radosavljevic 5, Valter Lindström 3, Delvon Johnson 3.

Poäng, Dolphins: Cole Darling 20, Johnell Smith 17, Joakim Kjellbom 13, Micke Lindquist 13, Dejan Jeftic 12, Tim Schüberg 2.

Returer: 31–35 (Kings: Johnson 7. Norrköping: Kjellbom 10, Smith 8).

Mer läsning

Annons