Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yvonne ska trösta de som flytt över vattnet

Snart åker Yvonne Perkins från Järna till ön Lesbos för att hjälpa flyktingar. – Jag står inte ut med att sitta här och inte göra någonting.

Det var Yvonne Perkins, 49 år, som kom på idén till musikfesten ”From Järna with love” som två år i rad har samlat ihop pengar till Läkare utan gränser.

– Jag har sett att många händer gör skillnad. Jag kan vara en av myrorna i myrstacken, säger Yvonne om sin resa till Grekland.

– Jag vet att jag inte kommer rädda världen, men jag kommer få någon att må lite bättre en liten stund.

Yvonne kommer att arbeta för Pikpa som bland annat driver ett eget flyktingläger på ön Lesbos. Efter att ha läst på om flera organisationer på nätet och Facebook kom hon fram till att den passade henne bäst.

– De fokuserar på familjer, barn och sjuka. De är väldigt omfamnande.

Yvonne har själv arbetat mycket med barn, framförallt med olika funktionsnedsättningar, under sitt tidigare jobb som boendestödjare.

– Man måste rannsaka sig själv och fundera över vad man kan tänka sig klara av.

– Jag kan sjunga vaggvisor för barn och jag kan hacka löken.

Hon förklarar att Pikpa levererar mat till det stora flyktinglägret på ön som är inhyst i ett fängelse. Volontärer delar också ut mat till flyktingarna som bor under bar himmel i hamnen. De röjer på stränderna och gör om förstörda gummibåtar till vindskydd. De hjälper familjer med bidrag så att de kan begrava sina döda.

Den 14 februari reser Yvonne ner för att påbörja arbetet som pågår en månad. Hon tror att den tiden behövs för att verkligen komma in det och få insyn i hur livet verkligen ser ut för de flyktingar som anländer och för de greker som dagligen tar emot dem.

– Vad gör man när folk kommer i en gummibåt på vattnet?

Som journalist, och tidigare medarbetare på LT, vill Yvonne berätta om det vardagliga livet och åter belysa flyktingsituationen.

– Det är inte färdigt bara för att vi har stängt våra gränser.

På sin blogg kommer hon att ventilera sina upplevelser, i mån av tid och ork. Hon har också planerat att sjunga tillsammans med sitt band ”Hope” över nätet, när hon behöver koppla bort volontärlivet. De ska repa inför uppträdanden som de funderar på att göra på flyktingboenden när hon kommit hem.

Yvonne är övertygad om att hon kommer att fortsätta engagera sig för de som flytt. Kanske återvänder hon till Grekland. Trots att hon ser fram emot att komma hem till sina två barn, 16 och 23 år, mamma och husdjuren, kommer det ta tid att återanpassa sig till livet i Sverige, det är hon säker på redan nu.

– Allt kommer nog kännas som i-landsproblem när jag kommer hem. Jag kommer ha svårt för det här svensk-gnället; ”biltvätten gjorde en repa på min bil”. Nivån där är; kommer någon dö eller inte?

Fantastiska insatser av volontärer

Den som vill hjälpa flyktingar på plats vid Medelhavet måste själv organisera sin vistelse.

– Jag tror det är viktigt att de tar kontakt med en etablerad volontärorganisation, säger UNHCR:s pressekreterare för Nordeuropa, Fredrik Sperling.

FN:s flyktingorgan UNHCR har en etablerad hjälpverksamhet på Lesbos. De hjälper till med transporter, boende, registrering med mera. De samarbetar med andra organisationer, volontärgrupper, myndigheter och öbor.

– Vi tycker de insatser som volontärer har gjort och gör på de grekiska öarna är fantastiskt, säger Fredrik Sperling, pressekreterare.

Han tycker det är viktigt att den som vill jobba som volontär har kontakt med en etablerad grupp. Förutom för att stödja arbetet på bästa sätt, för att själv få stöd.

– Man måste vara förberedd på att det är svåra förhållanden. Flyktingarnas situation är svår att se och ta med sig hem.

– Det bästa och mest effektiva sättet att hjälpa, även om det kan verka tråkigt, är att skänka pengar till UNHCR eller en annan organisation, där varenda krona blir utnyttjad rätt av personal som vet vad som behövs.

Unicefs chef för programavdelningen, Christina Heilborn, håller med. Hon tipsar också om att det finns flera sätt att engagera sig för flyktingar i Sverige.

Så kan du hjälpa till

Flera organisationer har olika former av volontärarbete för den som vill engagera sig för flyktingar lokalt på sin hemort i Sverige. Information finns på respektive organisations hemsida.

Du som vill skänka bidrag till organisationer på plats kan till exempel göra det genom plusgiro till:

Action aid: 900083-7.

Läkare utan gränser: 900603-2.

Rädda Barnen: 902003-3.

Röda korset: 900800-4.

UNHCR: 900164-5.

Unicef: 9020 01-7.