Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yttrandefriheten tjänar inte på att vi silar mygg och sväljer kameler

Yttrandefriheten är verkligen inte på var mans bord, direkt. Detta trots att detta ingår i grundlagen.

Anmäl text- och faktafel

Den är en angelägenhet mestadels för skribenter och jurister. Men i takt med att sociala medier växt sig allt starkare (senaste decenniet) har fler fall kommit ända fram till rättegångar. Och det är givetvis bra att det får prövas.

Läser man de högernationalistiska budskapen blir man snabbt förfärad över hetsen, hatet och hur till synes förnuftiga människor skriver hatiskt och intolerant.

Det visar förakt för demokratin och många, många vill ha både rep och galgar för upprensande gärningar. Fler varnar faktiskt för att nu återstår inget annat än att ta till vapen (!).

Utom, och ibland inom Sverigedemokraterna eller närstående, återfinns dessa röster. I dessa forum lämnas inte mycket över till sans, vettighet och förnuft. Sida upp och sida ner med samma extrema fanatism, dogmatism och trångsinta åsikter. Kort och kärnfullt uttryckt i: Häng folkförrädarna i närmaste stolpe.

Men det går även överstyr delvis hos dem som ska se till att lagen följs. Nyckelorden är hets mot folkgrupp som innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning mot utpekade folkgrupper.

I Karlskrona är nu ett aktuellt fall uppe för kommande rättegång. Det är en gruppledare för SD som står åtalad för hets mot folkgrupp. Vad har han då skrivit? I en nyöppnad moské i stan kommer orden ”Allahu akhbar” att ljuda från minareten. Och det är precis dessa ord ”vi hör terrorister skriker” när de utför terrorhandlingar. Skrev han.

Visst är det precis så förutom att orden ävenledes används i allehanda sociala sammanhang väsensskilt från terror. En vanlig vardags fras helt enkelt. Och som terrorister också använder sig av.

I ett öppet samhälle som vårt måste man kunna diskutera. Inte strypa samtalen.

All rasism måste beivras, menar åklagaren i Blekinge. Och gruppledaren för SD åtalas.

Illa minst sagt, i ett öppet samhälle som vårt måste man kunna diskutera. Inte strypa samtalen. Toleransen måste vara stor och inte en krympande sektor.

I jämförelse med allehanda hårdföra hatiska inlägg i sociala forum är orden från Karlskronamannen hovsamma. Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke anser heller inte att det som sägs är hets mot folkgrupp.

Något skruvat att så många som kallar sig antirasister har så lätt att falla in i samma övernervösa fälla. Spar i stället krutet för de större galenpannorna. Det här leder inte till någon större framgång utan blir dess motsats, dessvärre.

Yttrandefrihet är svårt, inte någon pang pang-lek. För att luta mig mot det gamla uttrycket Sila mygg och svälja kameler.

Anders Hammarlind

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel