Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare fall av röda hund i Järna

Flera fall av röda hund har ­rapporterats från Järna. Den 7 juli fick smittskydds­institutet (SMI) meddelande om att totalt 32 personer smittats.

Utbrottet av röda hund i Järna fortsätter. 32 personer har nu smittats och SMI har gått ut med rekommendationer att alla kvinnor i fertil ålder bör vaccinera sig. Detta eftersom röda hud skapar mycket svåra fosterskador om det drabbar en kvinna under graviditetens 16-20 första veckor.

– 32 personer låter inte mycket numerärt, men det är allvarligt. Några procent av de som vaccinerat sig har inte immuniteten kvar, så det är inte bara de ovaccinerade som drabbas, de utsätter också andra för fara, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid SMI.

I vintras gick en våg av mässling genom Järna. Efter det såg man en ökning av antalet vaccinationer. Någon sådan ökning har man inte kunnat se den här gången. Men Linde tycker att det vore önskvärt.

– Man måste förstå att vi inte väljer att vaccinera mot godartade sjukdomar. Röda hund kan få mycket allvarliga konsekvenser.

Linde vill också lugna en aning och meddelar att gravida testas vid första besöket på MVC och därför vet om de har skyddet.

– Men de som planerar att bli gravida och osäkra kan absolut ta vaccinet igen, det gör ingen skada.