Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ylva Johanssons uppdrag är akut

Sverige har fått en integrationsminister, med uppdrag att ta initiativ inom både utbildnings- och bostadspolitiken. I praktiken är det just den rollen som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har fått.

I ljuset av den flyktingsituation vi fortfarande befinner oss i borde det ha skett för länge sen.

Det räcker så klart inte med en ansvarig minister. Det behövs en politik också. En brännande fråga är var och hur alla nyanlända ska bo. Tillfälligt tak över huvudet är en sak, ett hem att rota sig i, är en annan.

Antalet personer som kommer att behöva bosättning kommer att öka betydligt under kommande år. Detta sker i en tid då bostadsbristen sedan länge okontrollerat fått jäsa till rekordnivåer.

Möjligheten att skaffa bostad är ett av de områden som allra tydligast gestaltar utanförskap. Trångboddheten är ett faktum. Olagliga transaktioner med kontrakt pågår för fullt.

Och de som står längst bak i bostadskön får betala det i alla avseenden högsta priset.

Så här skulle det inte behöva vara. Nycklarna till en fungerande bostadsmarknad är politiska. Nu pågår samtal mellan regeringen och oppositionen.

Det är fundamentalt att dessa leder fram till beslut som ökar byggandet. Men de måste också fokusera på hur befintliga bostäder kan användas bättre. Det handlar om nya vägar in på bostadsmarknaden, människors möjligheter att flytta och på ett tryggt sätt byta bostad, i stället för att krampaktigt slåss för att behålla sin position i livets ofta ganska slumpmässiga bostadslotteri.

Låt oss påminna om att den billigaste hyresrätten är den som redan finns. Det behövs nu en politik för en bostadsmarknad där alla – inte bara de som redan släppts in – får vara med.

Situationen är akut, Ylva Johansson.

hållbarhetschef, Fastighetsägarna Stockholm

Karin Karlsbro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel