Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Willys reser sig ur askan

Willys i Weda, som totalförstördes i brandattentatet för ett år sedan, har rest sig ur askan. I dag öppnar en nybyggd butik. – Det har varit ett år jag aldrig kommer att glömma, säger butikschef Johan Andersson.

Inne i butiken gapar bröd-, frukt- och mjölkhyllorna tomma, men i övrigt verkar butiken vara beredd på den väntade kundanstormningen. Det har gått fort att bygga upp Willys i ruinerna av den butik som totalförstördes natten mot den 26 februari 2009.

– Jag vaknade och trodde att det skulle bli en vanlig dag på jobbet. När jag kom hit klockan sex på morgonen såg jag all röken. Jag minns inte vad jag tänkte, man trodde ju inte att sånt här kunde hända, säger Mika-ela Eidebo, 28 år och biträdande butikschef på Willys.

Sedan ett par veckor tillbaka är hon och arbetskamraterna tillbaka på sin ordinarie arbetsplats i Weda. Efter branden har de lånats ut till andra butiker i väntan på återuppbyggnaden.

släckte branden. Under brandnatten i februari för ett drygt år sedan var Johan Andersson butikschef på Willys systerbutik i Södra.

Efter de första attentaten i Weda och såg han till att vara på plats i lokalen i Södra, och tack vare det kunde Johan tillsammans med sina kollegor släcka den brand som plötsligt utbröt vid halv sju på morgonen. Johan vill helst inte prata om händelsen, men säger:

– Det var tur att vi var där, och tur att butiken hade sprinklersystem. Nu är det sprinkler här i Weda också.

Johan vill heller inte säga hur mycket omsättningen i butiken i Södra ökade efter att Willys i Weda totalförstörts, men medger att 2009 blev ett ”rekordår”.

många kunder. Mikaela Eidebo, som förflyttades till butiken i Södra efter branden, vittnar om det stora kundtrycket.

– Vi har verkligen behövts där, jag har aldrig känt mig överflödig, säger hon.

Johan Andersson är den som nu fått förtroende att driva butiken i Weda, och han har svårt att dölja sin förväntan inför öppningsdagen.

– Det är lite pirrigt, säger han.

Brandattentatet verkar Johan och hans medarbetare ha försökt lägga bakom sig.

– Jag vill inte spekulera i vad som orsakade branden, det är polisens sak, säger Johan Andersson.

– Det var mer i början man höll sig uppdaterad om vad som skrevs i tidningarna och så, säger medarbetaren Karin Vestin, 26 år och brödansvarig på Willys i Weda.

Någon rädsla eller oro inför nya attentat säger sig ingen av de tre kollegorna känna.

– Nu har det varit så lugnt en längre tid, säger Mikaela Eidebo.

I dag när den 2500 kvadratmeter stora matbutiken, som kostat över 100 miljoner kronor att återuppbygga, öppnar kommer extrainkallade vakter att hålla ordning i det kökaos som förväntas uppstå.

butiksbränder – detta har hänt

22 dec. 2008: Under natten startar en brand bland chipsen på Coop forum, men den släcks av sprinklersystemet.

6 jan. 2009: Ännu en chipsbrand utbryter, denna gång på Ica maxi i Geneta. Sprinklersystemet släcker branden. Kort efter bränderna dyker klistermärken och flygblad upp, undertecknade Global intifada, som uppmanar till bojkott av amerikanska varor. Senare återkommer hot om fler attentat från grupperingen.

26 feb. 2009: Flera bränder utbryter under natten. Klockan 00.15 i Willys i Weda, 01.35 på Ica supermarket i Weda, 03.47 i Tempo i Saltskog, 06.30 i Willys i Södra. Endast den sistnämnda räddas undan lågornas rov.

7 mars 2009: Brandrea i Weda skapar kökaos.

21 mars 2009: Telge AB utlyser en belöning på 200000 kronor till den som kan ge tips som leder till att de skyldiga grips.

28 mars 2009: Flera brandhärjade butiker, bland annat en sportbutik, en blomsterhandel och en leksaksaffär, kan åter öppna i Weda.

30 juli 2009: Djurkliniken Animalen, vars lokaler också förstördes i Willysbranden, börjar bygga upp sin verksamhet på ny plats i Moraberg.

11 feb. 2010: Första spadtaget tas för en ny Icabutik i Weda. Byggnaden och inventarierna beräknas kosta försäkringsbolagen omkring 40 miljoner kronor. 95 miljoner har det kostat att riva, sanera och bygga upp Willyshuset. Ytterligare 20 miljoner läggs på inventarier.

17 mars 2010: Willys och mindre butiker i samma byggnad i Weda öppnar igen.