Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wendelas vän Per Eric jubilerar

Ordförande för föreningen Wendelas vänner, Per Eric Mattsson, tycker det börjar bli dags att utse en efterträdare.– Men så länge det är roligt tycker jag man kan fortsätta trots att man har fyllt 80 år.

Annons

Per Eric Mattssons första minne är när han som fyraåring står i fönstret och ser lågorna från familjens såpfabrik som brinner ner till grunden. Det var år 1940, i Halland. Efter kriget byggde hans pappa upp en ny fabrik, som Per Eric växte upp med. Han gick i småskola och folkskola innan samrealskola i Smålandsstenar och gymnasium i Halmstad.

Efter studenten väntade värnplikten och en 18 månader lång underofficersutbildning. Per Eric som var nyfiken på hur det fungerade i den ekonomiska världen började sedan jobba på Göteborgs bank för att kunna söka in till Handelshögskolan.

Sommaren 1958 träffade han sin blivande hustru Inger, som pryade på stadsbiblioteket i Halmstad. Hon studerade till bibliotekarie och fick när hon var klar en tjänst i Södertälje, som nu varit Per Erics hem i drygt 50 år. Inger blev snabbt chef för biblioteket och fick vara med om Södertäljes stora kultursatsning.

– Jag trivs utomordentligt bra i staden, med naturen och kulturen. Och att vi har blivit en så internationell stad, det gillar jag.

När Per Eric började sin bana på Enskilda banken på 60-talet fick han höra att han borde börja spela golf och flytta till Saltsjöbaden, om han ville göra karriär.

– Men då bodde jag redan i Södertälje och var intresserad av biodling. Det var roligare än att spela golf, säger Per Eric.

Han skötte flera bisamhällen och gjorde sin egen honung på lantstället på Torö. Samtidigt var han yrkesmässigt med om när Stockholms enskilda bank gick samman med Skandinaviska banken.

– Jag deltog intensivt i arbetet med Sverige dittills största företagsfusion. En spännande upplevelse, säger Per Eric.

När Inger på 70-talet fick ett resestipendium för biblioteksstudier i USA fick också Per Eric en studieresa genom banken till samma land. Deras två söner, fem och sju år gamla, togs väl om hand av farmor och mormor.

– Så vi reste runt och hade trevligt och intressant i Amerika i nästan fyra månader.

Per Eric fick uppleva två skilda världar. Dels bankernas delvis negativa bild av Sverige som ett halvkommunistiskt land, som längtade efter liberal förnyelse, dels bibliotekariernas mer nyfikna och intellektuella där Sverige sågs som ett spännande försöksland för socialt nytänkande. Upplevelsen förändrade honom.

– På 80-talet ägnade jag mig vid sidan av banken åt kommunalpolitik i Södertälje. Bankvärlden kändes trång och jag ville prova på något nytt.

Han blev folkpartist och invald i kommunfullmäktige.

– Jag var lite gossen Ruda och kritisk till den hårda partidisciplinen.

Per Eric tyckte det var tråkigt att beslut fattades innan de togs upp i kommunfullmäktige.

– Och att innerstaden i Södertälje skulle delas upp i tårtbitar, det kunde jag inte ställa upp på.

När Folkpartiet, enligt Per Eric, var alltför okritisk vad gällde EU hoppade han av för att kämpa mot euron på annat håll. Hans fru Inger drabbades av svår bröstcancer och Per Eric fick tjänstledigt.

– Så jag kunde vara med henne under hennes sista år i livet. Det var en fin tid vi fick tillsammans.

Det var Inger som grundade Wendelas vänner tillsammans med flera andra kvinnor, när Astra Zeneca ville riva huset, som stod på deras mark. Efter en lång kamp lyckades de få huset nedmonterat och så småningom uppbyggt på ny tomt i centrala stan. Hyreskontraktet som löpte ut vid årsskiftet har blivit tillfälligt förlängt till hösten.

– Huset är med i kommunens kulturhusutredning. Vi vet inte vad det kommer att medföra, men hoppas att vi kan fortsätta med rik programverksamhet, säger Per Eric.

Hans nuvarande hustru, Ami Lönnroth, brinner också för husets fortlevnad. De träffades genom Wendelas vänner på 90-talet och har därefter skrivit flera böcker tillsammans. Däribland Lars Johan Hiertas biografi. De sitter ofta och arbetar mitt emot varandra vid det stora skrivbordet i hemmet, det gröna trähuset på Nygatan, som är ännu äldre än Wendela Hebbes sommarhus.

Friskare än för tio år sedan

Namn: Per Eric Mattsson.

Ålder: Fyller 80 år den 28 januari.

Familj: Per Eric har två söner och sex barnbarn. Gift sedan 22 år med Ami Lönnroth, som har två egna söner och fyra barnbarn. Hunden Clio.

Bor: I Södertälje centrum.

Gör: Ordförande i Wendelas vänner, varit aktiv i flera ideella föreningar, som De litterära sällskapen, Athenvännerna och Föreningen Norden.

Kuriosa: Känner sig friskare än för tio år sedan, mycket tack vare hundpromenader och pingis med kompisar varje vecka.