Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

WEBB-TV: Böter för bengaler

Hemmapremiären försenades av ett tifo med olagliga bengaler, rökfacklor och fyrverkerier. Assyriska har med all sannolikhet böter att vänta. 

Assyriska visade klass på planen och besegrade Örgryte med 3-0. Men trepoängaren kan komma att få en ekonomisk baksmälla.

Supporterklubben Zelge fans firade 20 år med ett tifo före avspark – och tände ett stort antal bengaler, rökfacklor och fyrverkeripjäser. Arenan låg insvept i tung röd dimma och avsparken försenades.

– Det där är inte tillåtet. Det blir en rapport och ett ärende för disciplinnämnden. Jag räknade till minst tio bengaler och åtta rökfacklor, sade matchdelegaten Jan Lundgren till LT-sporten.

Assyriska riskerar därför böter. Sett till liknande fall de senaste åren minst 25 000 kronor. 2012 fick Landskrona böta 25 000 kronor för fem tända bengaler borta mot Halmstad. Borta mot AIK fyrade Malmös supportrar av 13 bengaler, fyra rökfacklor och sju smällare. Notan: 35 000 kronor. Exempelvis.

Först efter ett timslångt säkerhetsmöte med först matchdelegaten och sedan polisen nådde LT-sporten Assyriskas säkerhetsansvarige, Raad Jirjis, för en kommentar.

Hur kan fansen smuggla in så mycket pyroteknik?

– Ärligt talat så vet jag inte. Mer kan jag inte kommentera, sade säkerhetschefen Raad Jirjis.

Var har klubben brustit i rutinerna?

– Det har inte brustit.

Hur förklarar du då bengaler, rökfacklor och fyrverkerier - inne på arenan?

– Det händer på vilken arena som helst. Vi gör vårt yttersta för att det inte ska hända, sade Jirjis.

Har supportrarna smugglat in pjäserna med klubbens goda minne?

– Nej. Absolut inte.

Men enligt polisen användes tifot, bland annat en grå presenning som täckte hela den östra läktaren, för att gömma och smuggla in pyrotekniken.

Kontrollerade ni tifot?

– Vi har en bra relation med våra supportrar. En dialog. Vi samarbetar. De vet vad som gäller, sade Jirjis.

Men kontrollerade ni tifomaterialet?

– Nej, vi kontrollerade inte det.

Varför inte?

– Jag kan inte säga så mycket mer. Vi måste starta en intern utredning. Det här är väldigt allvarligt. Jag är ledsen och besviken. I vår förening beter man sig inte så. Det är en chock för hela organisationen. Vi måste reda ut det här, sade Raad Jirjis.

Assyriskas klubbchef Aydin Aho vill nu att supportrarna ska betala eventuella böter.

– Om det här nu var planerat får Zelge stå för det, det är min åsikt, sade Aydin Aho efter matchen.