Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

WEBB-TV: 70 kor och kalvar  innebrända i ladugård

70 mjölkkor och kalvar blev offer i nattens stora brand.
- Alla våra underbara mjölkkor är borta, säger Heiner Lohrmann.
Branden, som rubriceras som grov mordbrand, kan vara anlagd.(UPPDATERAD 12.30)

En stor ladugård vid på Nibble gård i Ytterjärna förstördes i en brand i natt. 70 djur, 49 mjölkkor och 21 kalvar, brann inne.

- Vi har ändrat rubriceringen från mordbrand till grov mordbrand. En förundersökning har inletts vilket innebär att man kan misstänka brott, säger Joakim Pettersson, inre befäl vid Södertäljepolisen.

I ladugården fanns Järna mejeri, vars maskiner och hela varulager av bland annat ost totalförstörts. Granne med ladugården finns Järna Naturbruksgymnasiums lokaler som klarat sig med mindre skador. 

- Vi ska prata med experter och försäkringsbolag, men vår förhoppning är att vi ska klara av att bedriva undervisning i skolan på måndag, säger John Gerhard, rektor på Järna Naturbruksgymnasium.

Gymnasiet har även blivit erbjudna att låna undervisningslokaler av grannskolan, Örjanskolan.

Heiner Lohrmann är ordförande i Nibblestiftelsen som äger gården, och bor alldeles intill.

- Jag vaknade av ett ljud och såg ett konstigt ljussken. När jag öppnade mitt fönster förstod jag att det brann. Elever på Naturbruksgymnasiet bankade samtidigt på min dörr, och någon hade redan ringt brandkåren. Järna brandkår var imponerande snabbt på plats, säger en skakad Heiner Lohrmann.

En mindre grupp kvigor som stod under ett snedtak kunde räddas, de befinner sig nu i ett skogsparti där ägaren har uppsikt över dem. Ingen människa skadades.

- Några arbetshästar och får som fanns i en annan byggnad klarade sig, men alla våra underbara mjölkkor är borta, säger Lohrmann.

Larmet om branden kom in vid 02.30-tiden i natt. Den eldhärjade ladugården är en stor byggnad som är byggd i en u-form. Det stod snart klart att ladugården inte skulle gå att rädda.

- Ladugården är övertänd, uppgav Stockholmspolisens ledningskommunikationscentral vid tretiden i natt.

Under natten jobbade brandmän från sex stationer med att bekämpa branden. Elden hotade att sprida sig till två intilliggande byggnader, bland annat ett stall.

- De byggnaderna kommer att klara sig, uppgav Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Ladugården däremot hade rasat ihop vid halv femtiden.

Polisen har alltså inlett en utredning om grov mordbrand och flera polispatruller fanns under natten på plats vid gården.

Den senaste veckan har det varit flera bränder i Södertäljeområdet. Misstänker man att det finns ett samband?

- Vi har inga uppgifter om något samband, säger Joakim Pettersson på Södertäljepolisen. 

När släckningsarbetet är avslutat ska brandplatsen spärras av. Det kan dröja flera dagar innan platsen svalnat så pass att polisens tekniska undersökning kan inledas.

- Vi kommer att finnas på plats med vår mobila enheten under fredagen för att ta emot tips och informera de företag som finns där, säger Joakim Pettersson på Södertäljepolisen.

Gården ägs av Nibblestiftelsen.