Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Waltin om lagets usla hemmafacit - och utsatta läget för SSK: "Bland det absolut värsta"

SSK är hockeyallsvenskans näst sämsta lag på hemmaplan - och fortsätter att visa upp ett spel som allt annat än imponerar.
- Det är förjävligt att vi inte kan prestera bättre inför våra fans, säger Mats Waltin.

SSK siktade på att bygga vidare från vändningen från 0-3 till 4-3 mot Oskarshamn i onsdags. Det blev motsatsen - ett uddlöst och tamt spel där laget skapade få målchanser och aldrig var nära att vinna.

0-4 hemma mot Västerås var ett rejält bottennapp, men det var inte första gången för säsongen som SSK blev förnedrat på hemmaplan. 1-4 mot Vita Hästen och 1-6 mot BIK Karlskoga var liknande fall av härdsmälta.

SSK parkerar på näst sista plats i hemmaplansstatistiken. Laget har förlorat fyra av sex matcher i Scaniarinken, med en målskillnad på talande 9-21.

- Det är bland det absolut värsta. Det är förjävligt att vi inte kan prestera bättre på hemmaplan inför våra fans. Det är jädrigt surt måste jag säga. Det är viktigt att man visar att man krigar. I dag är insatsen för svajig och det är jag otroligt ledsen över, säger Mats Waltin, som tyckte att orsakerna till förlusten mot just Västerås fanns i ett dåligt passningsspel från den egna zonen.

Varför blir det så här?

- Svårt att säga, men i passningsspelet handlar det om att hålla fokus och det blir så om man inte har den där fullständiga koncentrationen, av olika orsaker. Det blir en väldigt negativ kedjereaktion om det blir så, att det börjar med en dålig passning i egen zon.

Waltin gjorde några förändringar i laget jämfört med matchen innan. Framförallt satte han ihop Fredric Weigel med Michael Schumacher och Måns Lindbäck, en kedja som var totalt osynlig i matchen.

Dessutom ändrade han lagets powerplay-formationer, plockade bort spelare som Weigel och Lucas Carlsson för att i stället ge vanligtvis mer defensiva spelare som Petter Lindberg och Patrik Kallmert chansen, samt orutinerade backen William Kaijser som fick uppdraget att stå framför motståndarnas målbur.

Kaijser fick två rejäla målchanser, men missade båda. Och SSK hade fem tillfällen i powerplay utan att spräcka nollan. Dessutom fick laget bara iväg 24 skott på VIK-målvakten Henrik Lundberg.

Waltin ångrar dock inte förändringarna i truppen.

- Jag ångrar inte att jag gjorde dem, nej, säger Waltin och förklarar att han ville ge chansen till andra spelare för att få spelare att kliva fram.

Noterbart är också att nästan alla spelare fick relativt mycket istid - de som fick minst var Måns Lindbäck (8.24), Michael Schumacher (9.43) och Jonas Westerling (12.30).

Hur går ni vidare från det här?

- Träning i morgon (lördag), bygger vidare inför onsdagsmatchen (på bortaplan) mot Pantern. Det finns inga hemligheter i det här, det är bara att jobba utifrån det som måste förbättras, säger Waltin, och tillägger att bristerna finns i alla delar i spelet.

- Det har varit halvdant i alla delar, och det är bekymmersamt. Det finns en medvetenhet om vad vi ska göra, ändå slirar vi. Energiflödet kommer och går, det blir alldeles för svajigt, säger Waltin.

Spelare och tränare i SSK är överens om att lagets spel är under all kritik. Även efter segermatchen borta mot Oskarshamn var flera spelare mycket negativa till spelet, trots segern. Men på frågan om laget behöver förstärkas, svarar Mats Waltin, som förutom huvudtränare även är sportchef och därmed ansvarig för värvningar, att:

- Jag känner så här, att vi har ett jobb att göra i gruppen. I det här läget blir det malplacerat av mig att stå här och prata om nyförvärv.

Men med tanke på hur det ser ut, är det väl rimligt att prata om att förstärka truppen?

- Det är tidens tand, men jag tänker annorlunda. Vi kan inte ta vår tillflykt till att prata om sånt, det är inte okej nånstans. Jag vill inte signalera något i den stilen vare sig för dig eller för spelarna, säger Waltin.