Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Waltin: ”Det var klasskillnad”

Det var bäddat för en stenhård batalj mellan seriens bästa lag. Det blev raka motsatsen – SSK blev utklassade av Västervik med hela 0-6.- Det var klasskillnad, konstaterar Mats Waltin.

Det märktes redan från starten att Västervik och SSK var på olika nivåer. SSK hängde inte alls med i smålänningarnas tempo och fick aldrig igång något passningsspel, utan stressades till misstag antingen med pucken eller utan pucken.

Västervik kom i chans efter chans och SSK-målvakten Jonathan Iilahti lyckades bara hålla emot i 2.34 innan 0-1 kom, efter bra spel i powerplay av hemmalaget. 0-2 kom i mitten av perioden och däremellan fick Iilahti bland annat rädda två frilägen. SSK hade två tillfällen i powerplay själva, men fick mycket lite uträttat.

Iilahti tvingades dock bryta inför den andra perioden – målvakten hade fått ett skott mot halstrakten tidigare i matchen, och blev plötsligt illamående och kräktes på isen precis innan den andra perioden skulle starta. Calle Brattenberger fick hoppa in i målet, och såg pigg ut – men han var inte alert när Västervik sköt 0-3 nästan sex minuter in i perioden.

Efter målet tog SSK-tränaren Mats Waltin time out, till liten nytta. Västervik fortsatte att köra över motståndarna och kom med chans efter chans. Innan andra perioden var slut stod det 0-5, och matchen var givetvis avgjord. Till slut 0-6 – ett svidande nederlag som gör att SSK tappar serieledningen till Västervik med två omgångar kvar.

-Det är bara att ta lärdom av det här. Man märker vilken skillnad det är. Det går för fort för oss. Vi tummar på detaljer, positionsspelet, och det ena ger det andra som en negativ kedjereaktion. Det var klasskillnad, säger Mats Waltin.

-Västervik gör en väldigt bra match. De får ett tidigt mål och matar på efter det, samtidigt som vi inte kan bemästra det, vi får inte stopp på det utan det bara rullar på, fortsätter han.

SSK blev synade av ett bättre lag – och det ställer frågetecken till laget inför fortsättningen av säsongen. Om inte Västervik oväntat tappar poäng i någon av de sista omgångarna kommer SSK att behöva gå via play off för att nå kvalserien.

-Jäkligt nyttigt. Det här är vad det handlar om, topphockey. Med tanke på playoff ett, två och tre och kvalserien, det är den här typen av matcher då. Vi har en hel del att jobba med, säger Waltin.

Han tycker inte att det är oroande att laget fortfarande har sådana brister så sent på säsongen.

-Jag är övertygad om att vi kan ta med oss lärdomar från det här. Att hålla ordning på positionsspelet fastän det går fort. Det är en grund i vårt spel som vi kan korrigera, det är jag övertygad om.

Hur kan bli så här i en seriefinal?-Det är svårt att svara på. Vissa i vårt lag har kanske inte erfarenhet av den här typen av matcher mot den här typen av motstånd. Det kan vara en del, säger Waltin.

Är ni för lättlästa i ert spel?-Nej, det tycker jag inte. Men får man inte upp farten i passningsspelet, då fastnar man. Sen gör Västervik en väldigt bra match, det får man inte glömma.

Vad ville du förändra under matchen?-Positionerna, att jobba metodiskt med dem. Men få upp farten, annars skulle de köra om oss i alla lägen. Jag fick respons stundtals, men det handlar också om vad motståndarna gör.

Inför fortsättningen – har ni nåt att göra i en kvalserie?-Vi måste förbättra oss och ska förbättra oss. Vi måste få upp ett högre passningstempomed en högre fart i skridskoåkningen, alltså alla de där bitarna för att spela en snabb hockey. Alla de där tekniska momenten faller i dag. Vi blir sönderstressade för att vi möter ett lag som gör saker väldigt kvickt. Där måste vi skruva upp allting, och utveckla detaljer till att fungera i högre fart. Det måste vi förbättra, säger Waltin.