Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vittraskolan vill fortfarande bygga förskola – nu ska kommunen utreda möjligheterna

Vittraskolan i Östertälje har länge velat bygga förskola och riva den gamla rektorsbostaden. Nu, tre år efter att kommunen sa nej till att ändra detaljplanen påbörjas en förstudie.

Hemsö skolfastigheter som äger marken där Vittraskolan ligger vill ändra detaljplanen för att bygga en ny förskola, vilket man ansökte om hos kommunen redan i februari 2017. Samtidigt vill man riva den brandskadade rektorsbostaden vilket kommunen sade nej till 2014 eftersom byggnaden är q-märkt och värd att skydda ur kulturhistorisk synpunkt.

Nu vill samhällsbyggnadskontoret påbörja en förstudie för att utreda lärarbostadens skick och platsens förutsättningar för en förskola. Först därefter, när kommunen skaffat sig en bild av fastighetens lämplighet för förskola kan man ta ställning till om ett planarbete bör inledas. Det man måste ta hänsyn till innan beslut tas bland annat är hur stor den nybyggda förskolan kan bli.

2003 gjordes en antikvarisk förundersökning på platsen och den pekar ut miljöns kulturhistoriska värden. Då ansåg man att den gamla lärarbostaden utgjorde en viktig del i den kvarvarande 1920-talsmiljön tillsammans med huvudbyggnaden. Men sedan dess har frågan om rivning tagits upp flera gånger av Hemsö skolfastigheter.

Gällande detaljplan är från 2003 där lärarbostaden är skyddad med q-märkning, vilket innebär att den inte får rivas eller förändras.

Samhällsbyggnadskontoret föreslår att nämnden vid nästa sammanträde, tisdag den 20 mars, beslutar att förvaltningen kan påbörja en förstudie. Förstudien beräknas vara klar 2019.

► Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här!