Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vittnen bör slippa ta om rättegång

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Vittnen och brottsoffer ska inte behöva vittna på nytt när en rättegång måste tas om, slår en statlig utredning fast – tvärtemot vad som beslutades i den stora gangsterrättegången.

Ett infekterat bråk rådde mellan åklagare och försvarsadvokater efter beslutet i höstas att den stora gangsterrättegången måste tas om.

Åklagarna krävde att de tidigare inspelade förhören med vittnen och brottsoffer borde få användas även i den nya rättegången, vilket advokaterna protesterade mot.

Tingsrätten beslutade till advokaternas fördel – vittnen och brottsoffer skulle ännu en gång kallas till rättssalen.

Men nu säger regeringens utredare K-G Ekeberg att vittnesförhören inte hade behövt tas om.

– Vi menar i utredningen att gällande rätt tillåter att man spelar upp redan inspelade förhör. Domstolarna har varit lite osäkra kring detta. Därför vill vi göra ett förtydligande: domstolarna ska pröva möjligheten att utnyttja de redan inspelade förhören vid rättegången, säger Ekeberg.

– Det var det här vi hävdade hela tiden, men vi lyckades inte övertyga tingsrätten om saken. För vittnena har det varit jobbigt men en del av omförhören har även blivit ännu starkare, säger kammaråklagare Björn Frithiof, som inte tror att utredningen får någon inverkan på rättegången eftersom domstolen redan beslutat att vittnena ska kallas på nytt.