Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vittne i rättegången utsatt för bilbrand

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Brandbomben slog ut bilen totalt – nu tror polisen att bilbranden i Västergård natten till i tisdags var ett attentat mot ett vittne i den stora gangsterrättegången som ska tas om.

Det var vid 02-tiden på tisdagsmorgonen som flera boende i Västergård vaknade av den smäll som föregick branden. Många bilar stod intill, men bara en bil brann.

Nu visar det sig att bilen tillhörde ett vittne i den stora gangsterrättegången.

Vittnet berättade om en utpressning där det så kallade Södertäljenätverkets utpekade ledare och flera andra ska ha medverkat och pressat familjen på 200 000 kronor under 2010. Det resulterade i flera fängelsedomar i den nu ogiltigförklarade rättegången. Men på grund av en jävig nämndeman måste mastodonträttegången tas om och börjar på nytt den 8 november.

Nu tror polisen att några försökt skrämma vittnet till tystnad.

Domstolen har ännu inte beslutat om de inspelade vittnesförhören ska få spelas upp i den nya rättegången eller om alla vittnen ska kallas igen. Nu kräver åklagarsidan i en skrivelse till tingsrätten att de gamla bandinspelningarna av vittnesförhören ska få spelas upp med hänvisning till bilbranden.

”Det kan inte vara en tillfällighet att just NN:s (vittnets namn) bil började brinna i vänta på ny rättegång. Ett beslut från domstolen om uppspelning av hållna förhör i stället för ny bevisupptagning eller i vart fall att uppspelningarna får inleda förhören skulle öka möjligheten avsevärt att få slippa övergreppen mot bevispersonerna”, skriver åklagarna.

Tingsrätten har ännu inte beslutat om bandupptagningarna får användas eller inte. Fram tills på fredag pågår alltjämt en kommunikation mellan domstolen och parterna där skrivelser med argument lämnas in från såväl försvararna som åklagarna.

– Blir det banduppspelningar tror jag vi slipper det här, då blir det inte längre lönsamt för dem att hålla på, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Försvarssidan menar att vittnena ska höras på nytt.

– Det som hänt är ogrundade påståenden och saknar betydelse för hur bevisupptagningen ska ske i det återkallade målet, säger advokat Fredrik Ungerfält, som försvarar Bernard Khouri.

Domstolen fattar beslut i frågan någon gång efter fredag.