Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vital församling spelar roll

Svåra tunga frågor som den globala uppvärmningen, Mellanösternkonflikten och mänskliga rättigheter stod i fokus i går i Södertäljes kommunfullmäktigesal.
Men nej, det var inte Ewa Lofvar Konradsson, Sten Lundin eller Tage Gripenstam som stod på talarlistan – utan djupt engagerade gymnasieelever som deltog i årets upplaga av FN-rollspelet.

Runt hundra elever från Wendela Hebbe-gymnasiet fanns på plats för att debattera. Och det var fart i debatten. Snabba repliker, väl pålästa talare och en stor dos humor i argumenten – trots de tunga ämnen som avhandlades.

Den diplomatins osthyvel som hyvlat bort de vassa kanterna från delegaterna som verkar i FN-högkvarteret i New York låg kvar i kökslådan.

Avväpnande inlägg som: ”Tycker inte ni, liksom vi, att Kubas inlägg liknar en groda utan ben – helt hopplös”, är odiplomatiskt briljanta.

Det är tredje året som Wendela Hebbe-elever deltar i ett FN-rollspel, och skolan är en av nio i länet och 34 i landet som är certifierade FN-skolor. Idén är givetvis att öka förståelsen för FN:s arbete, men ger också en skolning i demokrati som inte är

oäven.

Faktum är att antalet fora där ungdomar möts för att verkligen bryta argument och driva debatt ansikte mot ansikte är få – och antalet deltagare i dessa blir färre. Det är bara att snegla på de politiska ungdomsförbundens medlemsutveckling för att inse detta.

Wendela Hebbe har funnit en plats i FN-konceptet – men lek med tanken att någon av de andra skolorna i Södertälje eller Nykvarn gör ett rollspel med lokalpolitiska frågor.

Denna praktiska skola i demokrati är värd att vidareutveckla, helt klart.

Inte minst ett valår som detta.