Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa tålamod i Afghanistan

Medan jag ännu var tonåring mötte jag, vid olika tillfällen, två män som långt tidigare hade tjänstgjort med blå basker på FN-uppdrag. Bägge i Cypern.

Jag vet inte om de kände varandra, men de visade, var för sig, en likadan bild av vad uppdraget innebar: att i badbyxor ligga och flyta i Döda havet under sin permission.

I dag är jag inte lika naiv, så här drygt ett dygn efter dödsskjutningarna av två svenska officerare i byn Gor Tepa, väster om Mazar-i-Sharif iAfghanistan.

Fredsbevarande uppdrag är på allvar. Och det måste tas på allvar.

Riksdagen har med bred majoritet beslutat att Sverige ska bidra med soldater för att Afghanistan ska kunna bygga upp ett fungerande civilsamhälle.

Motståndet från främst talibaner, som åter vill kasta tillbaka landet till medeltida regler, är starkt – och har blivit starkare den senaste tiden.

Därför måste den militära närvaron finnas där – för att skydda lokalbefolkningen och de andra institutioner som finns i landet – även om jag önskar att satsningen på civila insatser från världssamfundet skulle vara större och tydligare.

Men just nu kräver situationen soldater. Och tålamod.

Därför är det av största vikt att Sverige backar upp våra soldater.

Att lämna, med svansen mellan benen, hjälper enbart talibanerna.