Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa solidaritet med kristna folkgrupper i Mellanöstern

Annons

På eftermiddagen den 22 april, samlas vi vid Marenplan i Södertälje för att manifestera vår solidaritet med kristna folkgrupper i Mellanöstern och Nordafrika. Under de senaste decennierna har våldet mot kristna skördat många människors liv och deras framtida existens i regionen är hotad. Sverige, FN och EU bör med kraft agera för att politiskt och ekonomiskt stödja dessa utsatta folkgrupper som med våld fördrivs från sina hemtrakter av islamistiska terrororganisationer.

Den av FN och EU planerade givarkonferensen i Bryssel den 24–25 april bör särskilt lyfta behovet av humanitärt stöd för de kristna folkgrupperna i Irak och Syrien.

Vi kristna nya svenskar som flytt våld och förföljelse är evigt tacksamma mot Sverige för att man har tagit emot oss och för det Sverige har gett oss. Vi lever i ett öppet demokratisk samhälle som värnar alla människors lika värde. Vi förstår värdet av yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet och andra rättigheter eftersom vi förvägrats detta i vissa av våra tidigare hemländer. Vi vill att alla de kristna invånare och alla andra människor ska få del av dessa rättigheter.

De humanitära insatserna som hittills getts via regeringar i regionen och andra organ kommer inte de kristna invånarna till del

FN och EU har svikit våra släktingar som i dag lever i misär på flyktingförläggningar under svåra förhållanden i Irak, Syrien, Turkiet, Jordanien och Libanon och vill återvända hem, exempelvis till de områden i norra Irak som befriats från islamistiska terrororganisationen IS. De kristna folkgrupperna assyrier/syrianer, armenier, kaldéer och andra behöver stöd och hjälp både politiskt och ekonomisk samt hjälp med återuppbyggnad av det som förstörts i Irak och Syrien. De humanitära insatserna som hittills getts via regeringar i regionen och andra organ kommer inte de kristna invånarna till del och därför eftersträvas direkt humanitärt stöd via kyrkorna för behövande.

De kristna folkgrupperna behöver fulla medborgerliga rättigheter och att deras trygghet, säkerhet och religionsfrihet garanteras. Detta är nödvändigt för att kristenheten ska ha en chans att överleva i regionen.

Diskriminering och förföljelse av etnoreligiösa folkgrupper måste stoppas, dags att bygga demokratiska samhällen med jämlikhet, alla människors lika och okränkbara värde och med respekt för mänskliga rättigheter.

Vi samlas för att uppmärksamma FN och EU, att under den planerade givarkonferensen i nästa vecka. Med vår manifestation vill vi väcka Sveriges och världens uppmärksamhet på de kristnas utsatta situation i Mellanöstern och Nordafrika. Kristenhetens existens i regionen är hotad. Det finns ingen annan hållbar väg framåt för denna region än fred, frihet och jämlikhet för alla dess invånare.

Alla människor föds fria och jämlika och att alla människors lika och okränkbara värde respekteras. Hållbara och framgångsrika samhällen byggs på mänskliga rättigheterna och grundvärden som bygger gott samhälle med gemenskap, tillit, solidaritet, medmänsklighet för alla invånare oavsett religionstillhörighet, trosinriktning, etnicitet, kön, ras med mera.

Robert Halef

initiativtagare och arrangör, riksdagsledamot för Kristdemokraterna

Deltagande samfund:

Syrisk-ortodoxa kyrkan patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige

Syrisk-ortodoxa kyrkan ärkestift i Sverige och Skandinavien

Armenisk-ortodoxa kyrkan

Kaldeiska kyrkan i Sverige och EU

Syrisk katolska kyrkan

Grek-ortodoxa kyrkan i Sverige och Skandinavien, patriarkala vikariat

Kaldeiska förbundet

Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet

Kaldeiska riksförbundet

Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel