Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterkräksjukan härjar på sjukhuset

Svårt sjuka patienter vårdas på Södertälje sjukhus för svininfluensa.Samtidigt härjar vinterkräksjuka och två avdelningar har intagningsstopp.

Annons

Åke Örtqvist är smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting.

– Influensatoppen är sannolikt nådd och på väg ner, men ett 80-tal personer vårdas eller har fått vård på intensivvårdsavdelningar runt om i landet, säger han.

Två av de svårt sjuka patienterna finns på Södertälje sjukhus där Michael Gårdebäck är chefläkare.

– Vi har haft sex till åtta personer som passerat intensivvårdsavdelningen under säsongen och för de två som vårdas nu är utgången oviss, säger han.

Enligt statistik från Smittskydd Stockholm, som är en del av landstinget, samt Folkhälsomyndigheten är årets influensa A på väg ner. Dock kan influensa B förekomma under senare delen av epidemin, precis som under föregående säsong.

Influensa A, som i år är en variant av svininfluensan, som gett de svårt sjuka patienterna.

– Jag vet att det har varit fullt på de så kallade ecmo-avdelningarna där patienter med andningssvårigheter får hjälp. Dock ska många av patienterna inte vara från Stockholm utan från övriga landet, säger Åke Örtqvist.

Michael Gårdebäck säger att Södertälje sjukhus inte har någon sådan avlastning men att man har tagit hand om en svårt sjuk patient från Huddinge sjukhus.

Men när influensan nu håller på att klinga av har vinterkräksjukan brutit ut.

– Den slog plötsligt till och vi har haft ett 20-tal drabbade patienter. Eftersom den är så förbaskat smittsam ger det så klart konsekvenser, säger Michael Gårdebäck.

Så fort sjukhuset får ett utbrott isoleras sjuka patienter och avdelningen får intagningsstopp. Hela förra veckan var avdelning 26, för demensvård, drabbad. Den nya avdelningen 23, som ska avlasta övriga avdelningar, har haft intagningsstopp från i lördags till och med i går.

– Vi samlar ihop de sjukaste patienterna och avsätter personal som bara tar hand om dem och inte får vara med övrig personal eller ta hand om andra patienter för att stoppa spridningen, säger Michael Gårdebäck.

På avdelning 23 drabbades även tre, fyra ur personalen – men det är inte bara där som det blir problem.

– När vi tvingas göra så här ökar så klart belastningen på övriga avdelningarna, vilket så klart sliter på personalen. Även om vi kan ta in timvikarier ibland så utmanas främst personal som inte är sjuk att jobba mer och en del har redan nått taket för övertid, vilket är oroväckande med tanke på att det bara gått två månader på året, säger Michael Gårdebäck och fortsätter:

– Vinterkräksjukan är ingen fara för patienterna men det är obekvämt, tråkigt och kan ge en förlängd sjuktid. Vi ser det som en övergående period som brukar klinga av efter två tre veckor.