Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinsttak slår mot valfrihet i välfärden

Förslaget om vinsttak från den rödgröna regeringen med Vänsterpartiet som ivrig påhejare är inget annat än ett dråpslag mot företagande och valfrihet inom välfärdssektorn.

Utspelet betyder att föräldrar, äldre och personer med funktionsnedsättning fråntas friheten att välja skola, äldreomsorg och assistans. Regeringen slår helt enkelt spiken i kistan för de valfrihetsreformer som inte minst Liberalerna varit med att driva igenom – och som uppskattas av väldigt många medborgare.

Att själv kunna välja mellan offentliga och privata alternativ inom skola, äldreomsorg och personlig assistans handlar i grunden om frihet

Vänsterpartiet har existerat i drygt 100 år, men har paradoxalt nog aldrig haft så stort inflytande i politiken som i dag. Regeringen har uppenbart lagt sig platt för Jonas Sjöstedt (V), som framstår som den stora vinnaren.

Liberalerna slår vakt om valfriheten. Rätten för barn att välja skola och rätten för seniorer att välja vem som ska komma över tröskeln och erbjuda hemtjänst är en självklar del i människors möjlighet att bestämma över sina egna liv. Vi värnar särskilt LSS (Lagen om stöd och service) – den största frihetsreformen någonsin för personer som lever med funktionsnedsättningar.

Att själv kunna välja mellan offentliga och privata alternativ inom skola, äldreomsorg och personlig assistans handlar i grunden om frihet – och här kommer vi liberaler aldrig att vika en tum.

Mats Siljebrand (L)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel