Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstlyft för Scania - årsrapport släppt

Scanias vinst steg med elva procent jämfört med 2014. Nu har Scania sammanfattat året och blickar framåt mot nästa med nya vd:n Henrik Henriksson.

I dag släppte Scania sin helårsrapport för 2015. Förra året blev vinsten 9,6 miljarder svenska kronor, en ökning med elva procent från 2014.

Orderingången och leveransen av antal lastbilar och bussar sjönk däremot från 2014. 2015 var orderinggången 77 091 och 76 561 lastbilar och bussar levererades. 2014 var siffrorna hela 82 984 beställda lastbilar och bussar och 79 782 levererades. Det menar nye vd Henrik Henriksson, som tillträdde vid årsskiftet, beror på sämre efterfrågan i Latinamerika och Eurasien.

Som motvikt var framgångarna för Scania i Europa större 2015. Nyligen gjorde Scania sin största affär någonsin i Europa.

– 2015 var oerhört starkt i Europa. Den starka marknaden höll i sig över det fjärde kvartalet. Det känns starkt även i januari, kommenterar Henrik Henkriksson till Dagens industri.

Däremot spår Henriksson att de dåliga tiderna i Brasilien även kommer att påverka Scania.

– 2015 såg vi inte den fulla effekten av nedgången i Brasilien. Men tittar man på hur vi avslutade fjärde kvartalet och hur det ser ut nu under första kvartalet så kommer det göra betydligt mer ont, säger Henrik Henriksson till Dagens industri.

Även om Scania inte längre är ett börsnoterat företag med aktier som sjunker eller stiger beroende på hur kvartalsrapporten ser ut är rapporten ändå viktig för branschen.

– Rapporten följs med stort intresse eftersom den kommer väldigt tidigt. Den är en branschbarometer som ligger till grund för värdering av exempelvis Volvo som släpper sin kvartalsrapport först den 5 februari, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

I samband med att rapporten presenteras introduceras också officiellt sin nye vd sedan årsskiftet, Henrik Henriksson. Henriksson var försäljningsdirektör på Scania sedan 2012.

Som LT skrev i går väntades också beskedet om de anställdas eventuella bonus för året avslöjas i dag.

Läs även: Scanias anställda kan få rekordbonus

Scania gör största affären någonsin i Europa

Rapporten i korta drag

•Rörelseresultatet steg med elva procent till 9 641 miljoner kronor (8 721 år 2014)

•Nettoomsättningen steg med tre procent till 94 897 miljoner kronor (92 051 år 2014)

•Kassaflödet uppgick till 4 376 miljoner kronor (4 690 år 2014) för Fordon och Tjänster