Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinko bryter med SSS – och satsar i ny stad

VM-meriterade Vinko Paradzik, 23, har lämnat hemstaden Södertälje. Nu satsar han vidare i en ny stad med en ny tränare.– Jag ville ha en förändring, säger Vinko.

Den internationellt meriterade Vinko Paradzik, har sikte på ett internationellt genombrott.

Men det gångna året har inte gått som han hoppats och säsongen slutade med ett rejält bottennapp när missade en landslagsträning, varpå han petades från VM-truppen av förbundskaptenen Ulrika Knape-Lindberg.

Sedan dess har han brutit samarbetet med Södertälje SS och tränaren Peter Axtelius.

– Det var jag som bröt samarbetet. Jag kände att det var dags, säger Vinko till LT.

I stället har han flyttat till Jönköping och tävlar för Jönköping SS och amerikanske tränaren Brian Bungum.

– Jag ville ha en förändring i mitt liv. Jag tyckte inte att det gick framåt, jag stod stilla. Jag funderade på hur jag skulle förändra det här och Brian är en tränare som är väldigt duktig och som ringt mig och kollat läget ibland. Till slut bestämde jag mig för att lämna Södertälje. Nu har jag lägenhet och jobb här i Jönköping, berättar Vinko.

Drömmen är som tidigare att nå OS – men han vill inte tänka så långt fram. I stället har han börjat träna även på tiometershöjden, från att tidigare satsat främst på tre meter.

– Jag har ofta hört att jag har fysik och bra förutsättningar för att hoppa på tio meter. Det har inte gått i Södertälje och jag har varit lite rädd för den höjden. Det är läskigt varje gång men känslan är underbar efter varje hopp, säger Vinko, som inte är säker på vilken höjd han vill satsa mest på.

– Jag vet faktiskt inte, jag prioriterar inte någon höjd mer just nu. Jag kan ha nytta av erfarenheten av båda höjderna oavsett vilken höjd jag satsar på, säger han.

I dagsläget är han dock skadad, efter att ha landat oturligt i vattnet och slagit av ett ledband i ena tummen. Nu är han på väg tillbaka till bassängen och har siktet inställt på SM i Stockholm i januari.

– Jag förbereder mig för SM, men säger inte så mycket mer. Jag har bytt lite tänk, och ska ta en dag i taget bara och försöka vara en vinnare varje dag, säger Vinko Paradzik.