Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft ger låga elpriser

Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson och Josef Fransson, näringspolitisk talesperson, båda (SD) skriver (LT, 3 augusti) att kärnkraften inte kan ersättas med vind- och solkraft. De har båda fel, inget kraftslag är oersättligt.

I Sverige är potentialen för en fortsatt vindkraftsutbyggnad mycket stor tack vare tillgången till stora områden med goda vindförhållanden.

Energimyndigheten uppgav i rapporten ”Produktionskostnadsbedömning för vindkraft i Sverige” att det i Sverige i dagsläget finns en långsiktig potential om cirka 160 terawattimmar landbaserad vindkraft. Därutöver finns stora möjligheter till vindkraftsproduktion till havs. Vindkraften i Sverige kan alltså i framtiden leverera långt större energimängder än vad kärnkraften producerar.

Sverige kan exportera el till övriga Europa. Redan i dag exporterar Sverige kring 15 terawattimmar el till våra grannländer. Tack vare elexporten får Sverige exportinkomster på fem miljarder kronor per år och bidrar till att minska koldioxidutsläppen i Europa med tio miljoner ton.

Mest importerar Finland som efter en misslyckad kärnkraftssatsning har relativt höga elpriser och stort behov av elimport.

Hur ett energisystem med stor andel variabel kraft skulle kunna fungera har studerats vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Professor Lennart Söder har med sitt team visat på möjligheten som Sverige har för att balansera en stor mängd vind- och solkraft i det svenska elsystemet. Detta presenteras i rapporten ”På väg mot en elförsörjning baserad på enbart förnybar el i Sverige”.

Rapporten visar att det inte finns några oövervinnerliga varken tekniska eller ekonomiska hinder för att nå 100 procent förnybart även om det såklart finns utmaningar som behöver hanteras längs vägen.

Utbyggnaden av vindkraft och annan förnybar elproduktion har bidragit till att vi i dag har mycket låga elpriser vilket gynnar svenska hushåll och företag. Mest gynnad är elintensiv industri.

Ett fortsatt stöd till utbyggnad av förnybar elproduktion gör det möjligt att behålla låga elpriser även då åldrade reaktorer fasas ut.

kommunikation och media Svensk vindenergi

Monica Bracco

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel