Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ville stoppa brobygget - förfulade miljön

Understundom, ett härligt gammaldags ord, kommer det ganska spännande bilder. En av dessa visar hur arbetet pågick som bäst inför anläggandet av Marenbron som skulle underlätta för trafiken genom vår stad.

Broar bygger man inte hur som helst och flera myndigheter var tvungna att tillfrågas innan arbetet kunde sättas i gång.

En viktig sådan myndighet var vattendomstolen och när denna gav klartecken under senare delen av januari 1962 så började ett intensivt arbete.

Här ser vi en pålningsmaskin som driver ner kraftiga pålar i marken som blev bärande dykdalber vilka utgör fundament för körbanan på bron. Vi ser hur arbetena pågår utanför Borgmästarvillan. Tidpunkten kan ha varit februari. Bilden är tagen från bryggan åt söder.

Detta brobyggande var inte uppskattat av alla Södertäljebor. En aktionsgrupp ville stoppa brobygget då man menade att det skulle inverka menligt på båttrafiken och förfula.

Vid den tiden pågick arbeten med att göra körbanan på Klaffbron trefilig för att underlätta för biltrafiken. Ungefär samtidigt arbetades det med den så kallade Slingerbulten som skulle ta hand om en del av genomfartstrafiken.

Slingerbulten började vid Jakobsdal och gick genom Hagaberg via Falkvägen till Slussen och kom att gå över Marenbron.

Denna bro togs i bruk i början av maj 1962. Den kom att avlasta genomfartstrafiken ordentligt. Marenbron blev kvar till 1992.