Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villapriserna fortsätter uppåt

Småhuspriserna har stigit med nästan 4 procent under den senaste tremånadersperioden, jämfört med den föregående perioden februari—april 2016. Det visar SCB:s småhusbarometer.

På årsbasis har priserna på villor stigit med 10 procent i hela landet. Bland de kommuner som har fler än 50 000 invånare har priserna stigit mest i Södertälje, Östersund, Norrtälje och Järfälla.

De senaste tre månaderna har priserna stigit i 18 av 21 län, jämfört med perioden februari till april. Priserna på småhus steg mest i Jämtland och i Gotlands län. I Kalmar och Hallands län sjönk priserna och i Blekinge stod priserna still. I de tre storstadsregionerna steg priserna mellan två och fyra procent.

Det senaste året har priserna stigit i alla svenska län, mest i Stockholm, Jämtland, Gotland och Uppsala. Lägst prisuppgång har det varit i Norrbotten och i Västerbotten.

I de tre storstadsområdena har priserna stigit mellan 9-14 procent det senaste året, mest i Stockholm.

Genomsnittsvillan i riket kostade under maj-juli 2,8 miljoner kronor. Medelpriset i Stockholms län under samma period för en villa var 5,5 miljoner kronor, i Västra Götland 2,9 miljoner kronor, och 2,7 miljoner i Skåne.

Omkring 12 000 småhus har sålts under de senaste tre månaderna.

Dyraste villorna

Medelpris de senaste tre månaderna i landets större kommuner. Kommuner med fler än 50 000 invånare:

1. Nacka 8 miljoner kronor

2. Stockholm 6,9 miljoner

3. Täby 6,8 miljoner kronor

4. Sollentuna 6,6 miljoner kronor

5. Huddinge 5,5 miljoner kronor

5. Göteborg och Järfälla 5 miljoner

6. Mölndal 4,5 miljoner kronor

7. Haninge 4,4 miljoner kronor

8. Kungsbacka 4,3 miljoner kronor

9. Botkyrka och Uppsala 4 miljoner kronor

10. Malmö 3,9 miljoner kronor

Källa : SCB