Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill riva handelshinder även utanför EU

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Under måndagen fick Nykvarn besök av handelsminister och nordisk samarbetsminister Ewa Björling. Hon besökte två företag och träffade lokala företagare och kommunpolitiker för en frågestund.

– Det var dags att komma söder om Stockholm och det finns fin företagsamhet och framtidstro i Nykvarn. Det är roligt att se en kommun som vill framåt, förklarade ministern sitt besök.

Handelsminister och nordisk samarbetsminister Ewa Björling (M) tillbringade i stort sett hela måndagseftermiddagen i Nykvarn. Först besökte hon arbetskooperativet Basta, vars företagsmodell bygger på rehabilitering från missbruk genom delaktighet och arbete.

– Det verkar vara ett fint typexempel på socialt företagande. Men vad jag förstår är det fortfarande så att människor faller mellan stolarna efter sitt år av rehabilitering när det gäller till exempel skuldsanering. Det kunde bli ännu bättre om myndigheterna samarbetade med klienten i fokus, sa Ewa Björling, som tidigare varit ordförande för socialnämnden i Ekerö kommun.

Efter Basta fick ministern en rundvisning på företaget Trucker, som drivs av Björn och Mikael Stackelius. De handlar med specialtillbehör till lätta lastbilar och personbilar och blev årets företagare i Nykvarn 2013. Främsta produkterna är frontbågar och pickup-kåpor som köps in som halvfabrikat och prepareras och lackas på plats.

– Ni importerar och exporterar mycket, vad upplever ni som det största bekymret? undrade Ewa Björling.

– Norge och EU-momsen, svarade Björn Stackelius utan tvekan. Han passade också på att skicka med ministern ett önskemål om ett fungerande lärlingssystem.

Efter rundvisningen var det dags för fika och frågestund, där dussinet företagare och tiotalet kommunpolitiker hade chansen.

Första frågan: Vad är din främsta uppgift?

– Att riva handelshinder och att uppmuntra svenska företag till handel även med länder som ligger utanför EU, för att inte bli så beroende. Många länder i EU har haft det tufft och de företag som även handlat till exempel med Nordafrika och Asien har klarat sig bättre, svarade ministern.

På frågan hur hon ser på Astra Zenecas eventuella försäljning svarade Ewa Björling dock försiktigt.

– Det viktigaste är inte vem som äger företagen utan var jobben hamnar.

– Svenska bönder är oroade över att USA har annorlunda syn på kvalitet. Kan du lugna oss, undrade lantbrukaren Jan Fimmerstad, angående det frihandelsavtal mellan EU och USA som Ewa Björling drivit på för att förverkliga.

– Det är våra regler som ska gälla. Vi ska inte ha hormonbiffar eller klordoppade kycklingar, lovade Ewa Björling.