Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill inte se svenskt stöd till Peshmergas krigföring

Riksdagsledamoten Kerstin Lundgren (C) vill att Margot Wallström försäkrar att Sverige inte stödjer Peshmergas kritiserade krigföring i norra Irak.

Amnesty International har efter intervjuer i de norra byarna i Irak, kommit till slutsatsen att de kurdiska Peshmergastyrkorna har schaktat bort, sprängt och bränt ner tusentals arabiska hem i ett försök att hämnas för att invånarna stödjer den Islamska staten (IS) eller Daesh. Det skriver Kerstin Lundgren (C), riksdagsledamot i Stockholms län till utrikesminister Margot Wallström.

Lundgren menar att det är viktigt att det internationella samfundet och andra som stödjer Peshmergastyrkorna fördömer alla sådana brott på internationell humanitär rätt.

Handlingarna förnekas av Dindar Zebari vid Kurdistans regionala regering i en artikel i Sveriges Radio. Men Amnesty International säger sig ha bevis genom satellitbilder och vittnesmål.

Samtidigt deltar Sverige i den militära utbildningsinsatsen i norra Irak och rapporterar om fortsatt brutalitet från Daesh sida med grova och systematiska övergrepp mot de

mänskliga rättigheterna. Men kampen mot Daesh måste enligt internationell rätt, skriver Lundgren.

Hon avslutar med att fråga utrikesministern hur regeringen ska försäkra sig om att Sveriges hjälp till Kurdistans regionala regering, inte bistår till de övergrepp som Amnesty International nu flaggar för.