Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha skadestånd efter kassaskåpskuppen

Guld och en halv miljoner kronor i kontanter försvann i kassaskåpskuppen, men ingen dömdes. Nu kräver en tidigare misstänkt skadestånd på flera hundra tusen.

Vid tvåtiden en morgon i juni för två år sedan bröt sig tjuvar in i livsmedelsbutiken Alkazazi i Geneta. Bytet blev butikens handkassa och ett 200 kilo tungt kassaskåp som innehöll över en halv miljon i kontanter och dessutom guldföremål till ett okänt värde.

Senare samma dag ringde vittnen som sett flera personer dumpa det uppbrutna kassaskåpet i vattnet vid industrivägen i Södra polisen.

Polisen fick snabbt träff på bilens  och misstankarna föll på en 25-årig kompis till ägarens son som hade lånat bilen under tiden för brottet.

Ägaren till butiken pekade ut flera personer som han trodde låg bakom stölden, flera av dem hade 25-åringen haft kontakt med via sin mobiltelefon strax innan inbrottet.

Men åklagaren kunde inte hitta nog bevis mot dem. 24-åringen häktades dock och åtalades senare. Eftersom åklagaren inte ansåg sig kunna bevisa något annat än att han varit med och transporterat och dumpat kassaskåpet åtalades han för häleri.

25-åringen dömdes till villkorlig dom i tingsrätten, men när hovrätten tog upp fallet blev utgången annorlunda.

Hovrätten ansåg inte att åklagaren hade bevisat att 24-åringen – som hävdar att han själv lånat bilen vidare – hade varit med i bilen när kassaskåpet dumpades eller att han viste vad bilen skulle användas till och i början av februari i år friades han.

Nu kräver 25-åringen via sitt juridiska ombud skadestånd för den tid han satt häktad, mellan den 28 juni och den 23 juli 2014.

Dels kräver han skadestånd för det lidande det inneburit att sitta häktad. Men han kräver också skadestånd för utebliven inkomst från arbete. I första hand rör det sig om drygt 24 000 kronor som han skulle fått i lön från sitt jobb under tiden.

Men ombudet anser att han har rätt till mycket mer än så. Dels dröjde det fram till september nästa månad innan han var i arbete, dels missade han två utlovade tills vidare anställningar på grund av häktningen.

Det anser ombudet att han förlorat drygt 194 000 kronor på, och skadeståndskravet för förlorad arbetsförtjänst landar därför på totalt 218 448 kronor.