Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken trollformel ska lyfta äldreomsorgen?

Pernilla Andréason, chef för äldreomsorg och funktionsnedsättning på Södertälje kommun, kom med ett förtydligande och svar (LT, 31 oktober) på mitt debattinlägg om äldreboende och äldreomsorg. Det är inte så att jag ”tycker” att kommunens information är otydlig. Det är inte tyckande, utan ett konstaterande att tillgänglig information inte är tillräcklig för att ge en rättvisande verklighetsbild utifrån de erfarenheter jag fått som anhörig under ett flertal år – så välkommen att också komplettera kommunens hemsida med ”förtydligandet”.

Anmäl text- och faktafel

Pernilla Andréasons förtydligande bekräftar dock på det hela taget den bild jag gett av den kommunala äldreomsorgen i allmänhet och tillgången till kommunalt äldreboende i synnerhet. Det handlar om avsaknad av valfrihet om hur, när och var samt tondövhet vad gäller ”brukarens” uppfattning om sina behov. Det handlar också om svårgenomträngliga och långdragna processer och beslutsvägar där diverse handläggare och experter ska ”tycka till” om vad brukaren behöver.

Positivt är dock att taket för hemtjänst tycks vara borttaget, till gagn för de som vill klara sig hemma så länge det går. Det innebär väl i så fall också att hemtjänsten numera kan hjälpa till med behov som tidigare inte ansågs nödvändiga, som fot- och nagelvård, hårfrisering, dammtorkning och storstädning av bostaden samt riktig matlagning? Förtydliga gärna.

För mig är det helt obegripligt hur man kan ta beslut om äldreboende utan tillgång till dokumenterade och öppet redovisade kriterier. Det öppnar för godtycke och orättvisa bedömningar samtidigt som avsaknaden av transparens blir närmast total. Misstanken uppstår lätt att avsikten med detta är att anpassa behovet efter tillgången i stället för tvärtom som vore det rimliga.

Brukarna själva har gett sin syn på saken i socialstyrens årliga enkäter som år efter år placerar Södertälje i kommunernas bottenskikt

Påståendet att ”äldre med stora behov får den hjälp de behöver” kan bara komma från någon som är satt att leverera omsorgen samtidigt som man också är den som definierar behovet.

Brukarna själva har gett sin syn på saken i Socialstyrelsens årliga enkäter som år efter år placerar Södertälje i kommunernas bottenskikt vad gäller äldreomsorgen.

Det man möjligen kan hoppas på är Södertäljepolitikernas löften, både under valrörelsen och efter valet, om en särskild satsning på äldreomsorgen. Man utlovar att man ska lyfta den ”på samma sätt” som man gjort med skolan. Det ska bli intressant att se vilken trollformel man tänker använda för att transformera detta ”på samma sätt” till ett nödvändigt och ordentligt lyft för äldreomsorgen.

Tills vi sett resultatet citerar jag min gamla pappa som hade turen att få vara frisk och vital till över 90 års ålder: ”det är synd om de där åldringarna”.

Björn Brunnberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel