Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt spadtag för riktig omställning

I dag tas ett historiskt spadtag i det som ska bli Södertälje science park och KTH:s nya och skräddarsydda ingenjörsutbildning.

 Det är ett steg på vägen för att ytterligare stärka Sveriges ställning som ledande industrination, och en viktig pusselbit för att stödja Södertäljes omställning från industristad till kunskapsintensiv stad.

Södertälje ska bli en plats som attraherar både företag, studenter, professorer till att i samarbete med akademin, kommunen och landstinget leverera nyskapande lösningar på morgondagens utmaningar.

Inom landstinget pågår just nu ett intensivt arbete med att ta fram en ny och unik strategi för innovation och digitalisering. Den blir den första i sitt slag i Sverige, och sträcker över alltifrån ökad delaktighet för invånare, patienter och anhöriga till fördjupad samverkan med kommuner, myndigheter och näringsliv.

Med strategin vill vi öppna upp landstinget, och ge individer, företag och forskare möjligheter att bidra till vårt innovationsarbete. Vi tar också initiativ för att erbjuda testmiljöer inom landstinget, där de nya lösningar som kan rädda liv och bidra till tillväxt i samhället kan prövas och utvärderas på ett säkert sätt.

Det går helt i linje med visionen för Södertälje science Park som kreativ nod för gränsöverskridande samverkan inom bland annat life science. Denna samverkan är nyckeln för att lösa stora samhälleliga utmaningar, exempelvis för framtidens hälso- och sjukvård, och för möjligheten att nå en förbättrad hälsa för länets invånare.

Det är därför med glädje vi bevittnar det första spadtaget för Södertälje science park och den storsatsning på högre utbildning som Södertälje gör när KTH flyttar in i nya verksamhetsanpassade lokaler.

Vi ser fram emot att landstinget kan vara en aktiv part i den dynamiska utveckling vi nu ser i Södertälje.

Häromdagen presenterades världsnyheten om ett helt nytt cancerläkemedel som ska produceras i Södertälje. På andra sidan kanalen byggs sjukhuset om med moderna sjukhusbyggnader och nya vårdplatser i enkelrum.

Men det är inte bara i Södertälje som sjukvården moderniseras, det gäller även Karolinska Huddinge, Södersjukhuset, Danderyd, S:t Göran och inte minst Nya Karolinska Solna. Det är dock inte byggnaderna i sig som är det mest spektakulära, utan det är vårdinnehållet: den personcentrerade vården där patientens behov är i fokus, den nätverkssjukvård som gör att akutsjukhusen och primärvården kommer kunna samarbeta i högre grad än tidigare och de nya arbetssätt som kommer förbättra arbetsmiljön för all vårdpersonal.

Samtidigt grundläggs morgondagens digitala infrastruktur, där ålderdomliga och uttjänta it-system byts ut mot en modern vårdinformationsmiljö som ger personalen möjlighet att kommunicera med varandra och med patienten. Det kommer att ske i ett spännande samspel med näringslivet och akademin, där landstingets innovationsfond kommer att möjliggöra detta.

Hälso- och sjukvården är en informationsintensiv sektor där tillgång till rätt information vid rätt tid och plats och till rätt personer är avgörande. Landstingets unika datakällor bör tillgängliggöras på ett samlat sätt för att vi gemensamt med företag och forskare ska utveckla nya behandlingsmetoder och ny teknik. Målet är att ge oss den kunskap som krävs för att förebygga, upptäcka, bota och lindra sjukdomar och därigenom skapa en mer jämlik vård.

vice ordförande landstingsstyrelsen

Daniel Forslund (L)

innovationslandstingsråd

Ninos Maraha (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel