Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med anonyma vittnen för att stävja den eskalerande grova brottsligheten

Polisen kan inte göra allt. Vi vet att trygga familjer ger sina barn bättre uppväxtvillkor och att risken därmed minskar att hamna i kriminalitet. Familjens betydelse för att skapa trygghet kan inte underskattas, men en stark familj kan inte heller göra allt. Vi måste agera hårdare för att den kriminella utvecklingen ska få ett slut.

Anmäl text- och faktafel

Det kan inte vänta. I Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma budget, som riksdagen antog, kommer polisen få 1,5 miljarder kronor extra 2019. Budgeten innehåller också en riktad lönesatsning till Polisen. Nu är det upp till regeringen att fortsätta på vår inslagna väg.

Om KD plus M-budgeten fått gälla mandatperioden ut hade vi finansierat 10 000 fler poliser och i genomsnitt höjt polislönerna med 3 000 kronor i månaden. Kommer Socialdemokraterna göra det samma?

Vi förstärkte också resten av rättsväsendet. För fler poliser ska förstås innebära fler bakom lås och bom. Åklagarna, domstolarna och kriminalvården får också mer resurser för att klara av den ökande ärendemängden och för att förbättra verkställigheten för den som döms till fängelse eller annan påföljd.

Vi vill också se avsevärt skärpta straff för gängbrottslighet. Dagens organiserade kriminella ligger bakom dödsskjutningarna, droghandel och utpressning. Deras brott är en del i en kriminell livsstil. Enligt polisen kan dödsskjutningarna triggas av små oförrätter.

Villkorligt frigiven ska man bli först om man under strafftiden visat att man gjort förbättringar i sitt beteende

Den normlöshet som dessa individer uppvisar är enorm. De skyldiga måste bort från gatorna. Villkorlig frigivning sker i dag automatiskt efter två tredjedelar av straffet. Kristdemokraterna vill helt slopa automatiken i detta. Villkorligt frigiven ska man bli först om man under strafftiden visat att man gjort förbättringar i sitt beteende, exempelvis genom att delta i beroendebehandling eller utbildat sig och den kan först komma ifråga efter tre fjärdedelar av straffet.

Kristdemokraterna vill tillåta anonyma vittnen vid grova brott. Ett sådant system finns i exempelvis Nederländerna, Norge och Danmark. Det är extra viktigt i utsatta stadsdelar. Polisen beskriver i sina rapporter om de utsatta områdena hur de präglas av tystnadskultur, där vittnen hotas och ej vågar vittna och hur övergrepp i rättssak är en viktig del i de kriminella gängens taktik.

Brottsförebyggande rådet beskriver hur ”skrämselkapitalet svävar över området, där vissa kriminella uppvisar territoriella anspråk, på bekostnad av boende och företagare”, när de beskriver relationen till rättsväsendet i utsatta områden.

Att folk börjar vittna är av central betydelse för att bryta de kriminella gängens makt, inflytande och våldshandlingar och lagföra brottslingar.

Anonyma vittnen ska givetvis inte vara ett normalt förfarande i domstol, men morden och gängvåldet i Sverige är i dag allt annat än normalt. 2018 miste 44 personer livet i dödsskjutningar. Det kriminella gängvåldet måste stoppas.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

David Winerdal (KD)

kommunalråd och gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel