Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att Ebo-lagen inte ersätts med något sämre

Statsminister Stefan Löfven meddelade i SVT:s samhällsprogram Agenda att han är beredd att sloppa Ebo-lagen. Den ger asylsökande rätten att få bosätta sig vart de vill i Sverige. “Men ja, vi ska bort från Ebo och in i något annat”, var avslutningen på Stefan Löfvens svar till Agendas programledare. Detta är en seger för Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) som, liksom hennes företrädare Anders Lago (S), länge kämpat för detta besked.

Sett från Södertälje Kommuns perspektiv är motståndet mot Ebo-lagen lätt att förstå. Kommunen har riskerat att få stå för kostnaderna när statsbidragen tagit slut. Skolorna har haft svårt att planera sin verksamhet eftersom de behöver starta nya förberedelseklasser. Detta samtidigt som andra, i många fall moderatledda, kommuner inte tagit emot i närheten av så många flyktingar. Ebo-lagen har inneburit att kommuner som redan har ett stort mottagande har fått ett ännu större mottagande eftersom de flesta asylsökande som använder Ebo-lagen flyttar in hos släktingar. Redan segregerade områden har blivit ännu mer segregerade och de asylsökande har ofta hamnat i trångboddhet.

Men att det finns problem med Ebo betyder inte per automatik att det inte skulle kunna uppstå ännu större problem med ett annat system. Beskedet om att Löfven vill slopa Ebo-lagen blir svårare att ta ställning till när det är så otydligt vad det ska ersättas med. Troligen kommer ett mer konkret besked längre fram, räkna med att Boel Godner kommer att ligga på partiledningen om det.

Men att det funnits problem med Ebo betyder inte per automatik att det inte skulle kunna uppstå ännu större problem med ett annat system. Beskedet om att Löfven vill slopa Ebo-lagen blir svårare att ta ställning till när det är så otydligt vad det ska ersättas med.

Flyktingmottagandet bör vara hela Sveriges ansvar. Men det är viktigt att det inte sker på fel sätt. Innan Ebo-lagen hade Sverige något som kallades Hela-Sverige-strategin. Då placerades många asylsökande ut i kommuner där det fanns lediga bostäder. Det var inte så lyckat. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering säger om Hela-Sverige-strategin att “förvärvsinkomsten sjönk och sysslolösheten och bidragstagandet steg som en följd av politiken”.

Ur Södertälje kommuns perspektiv, med de förutsättningar som idag ges från staten, skulle ett slopande av Ebo-lagstiftningen kunna innebära en minskad belastning. Men det är inte säkert att slopad Ebo-lagstiftning är bra för flyktingarna, vilket erfarenheterna från Hela-Sverige-strategin visar. Det riskerar att bli en missriktad solidaritet om trångboddheten, och andra negativa konsekvenser för flyktingar av Ebo-lagen, används som ett argument för att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Ställt på sin spets så är det bättre att flyktingar lever trångbott i Södertälje än att de dör i Syrien. Rätten till liv är viktigare än rätten att bli garanterad ett bra liv. Det är bättre om staten arbetar för att sänka kostnaderna för flyktingmottagandet, genom en lite sämre välfärd för flyktingar, än att staten försöker minska kostnaderna genom att minska mottagandet. Det skulle också kunna minska belastningen för de kommuner dit många asylsökande flyttar.

Genom incitament och utan tvång går det förhoppningsvis att hitta en modell som passar både Södertälje och flyktingarna bättre än dagens. Det är hög tid att sätta igång, Löfven!