Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig hundraåring firades

Järnvägen har betytt mycket för Hölö som ort, och det firades ordentligt med musik, teater och ånglok på rälsen.

– Hölö hade inte funnits om det inte hade varit för Järnvägen, konstaterar Louise Thor, ordförande i Hölö Mörkö hembygdsförening.

Och det, om något, var förstås skäl för Hölöborna att fira under lördagen. Ja, och så förstås det faktum att det i december är 100 år sedan järnvägen invigdes mellan Järna och Nyköping.

Lite smolk i bägaren är det förstås ändå att passagerartågen slutade stanna i Hölö 1969.

– Vi saknar verkligen tåget, säger Louise Thor vars hembygdsförening började planera lördagens firande, tillsammans med flera andra hembygdsföreningar längs den aktuella järnvägssträckan, för två år sedan.

På lördagen fick dock den som ville åka tåg till Hölö igen, och den historiska dagen till ära var det förstås ett ånglok som stod för trafiken. På eftermiddagen klev dessutom Tullgarnssällskapet av tåget och bjöd på både sång och teater.

Men de var inte ensamma. Under hela dagen pågick olika framträdanden på den tillfälliga scenen och i ett tält bjöds det på fotoutställning som visade upp Hölö från förr i tiden.

– Folk har kommit och gått under hela dagen vilket är väldigt trevligt, säger Mörköbon Bengt Stenberg.