Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vill fånga upp tjejernas röster i Södertälje”

Artikel 8 av 35
Turbulensen kring Grafikens hus
Visa alla artiklar

När Grafikens hus drar i gång sitt första projekt i Södertälje är det de unga tjejerna som ska få ta plats. –  Vi vill ge unga makt i ett offentligt rum, säger projektledaren Saadia Hussain.

Annons
Nina Beckmann, vd för Grafikens hus och projektledaren Saadia Hussain.

Just nu håller Grafikens hus på att leta efter tjejer i högstadieåldern som vill vara med i konstprojektet ”Kom och ut-tryck”.

– Vi vill helst ha spridning av tjejer från alla fritidsgårdar. Det är viktigt att tjejerna är riktigt peppade för de kommer att behöva lägga tid på projektet. Det är en utvecklingsprocess för dem, men även för oss, säger Nina Beckmann, vd för Grafikens hus.

Under maj och juni ska tjejerna jobba tillsammans med Saadia Hussain för att slutligen göra en målning någonstans i Södertälje.

Saadia har jobbat de senaste sex åren med kollektiva processer och bland annat lett arbetet med den största kollektiva muralmålningen i Sverige som 260 Järvabor skapade i Husby.

– I mina projekt har det varit mycket fokus på barn och unga och jag har jobbat både i förorter och internationellt, säger Saadia som är konstnär, konstpedagog och konstaktivist.

– Vi förändrar kanske inte hela världen men jag möts ofta av ”Jag kan inte”. Med mig får de visa att de kan. Tillsammans undersöker vi vad de vill säga. Sedan gör jag en grundskiss som väver ihop det, säger Saadia och förklara att grundskissen vidareutvecklas av gruppen.

– Sedan sätter vi i gång och målar på en offentlig yta, berättar Saadia som ser

parkourparken som en lämplig plats.

– Parkourparken skriker efter färg. Den brukas av unga och det är deras scen. Med konst kan vi skapa en ännu mer lustfylld upplevelse, säger Saadia som tillsammans med Nina nyfiket går runt i parkourparken.

För ett otränat öga är det en grå träningsplats. För Nina och Saadia verkar det snarare vara pannåer i betong, fulla av möjligheter.

– Det finns många sätt att hitta tekniker för idéer. Jag har den kunskapen och

de verktygen och erfarenhet av att jobba med icke professionella i kollektiva processer. Det kan låta abstrakt, det har jag förståelse för men när deltagarna kommer i gång händer det saker, säger Saadia.

– Vi vill fånga upp tjejernas röster i Södertälje och göra konst som är inkluderande,

säger Nina och berättar att Grafikens hus har planer på flera projekt i kommunen det första året.

Det här projektet gör de tillsammans med fritidsgårdarna, Ung fritid och konsthallen. I sommar ska Grafikens hus tillsammans med Ung fritid och Tom Tit ha ett sommarkollo och i augusti samarbetar de med Galleri kretsen när Grafikens hus årliga verkstadsstipendium delas ut.

Annons