Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi viker oss inte för vänstern

Valfriheten i välfärden hotas nu på flera fronter. I Södertälje har möjligheten att välja vård varit både uppskattad och väl utnyttjad men risken är stor att ett rödgrönt styre på nationell nivå och i vänsterstyrda kommuner och landsting tar flera stora kliv tillbaka.

Det skulle innebära att människor får bestämma mindre över viktiga beslut om sin vård och i sina liv. Den rödgröna regeringen hann under sin korta tid visa flagg: de lät Vänsterpartiet bestämma över välfärden och valfriheten. Framtiden borde ligga i en annan riktning: Fler vårdval, och bättre vårdval.

Tack vare valfriheten har Södertäljeborna och andra inte bara fått bestämma mer själva över viktiga beslut i sin vardag. Tillgängligheten har också ökat radikalt, till husläkare, höft- och knäledskirurgi, gråstarroperationer, logopeder för barn med språksvårigheter … Exemplen kan mångfaldigas.

Enligt en rapport från Riksrevisionen har denna tillgänglighet gynnat redan gynnade grupper, och valfrihetens motståndare jublar över denna ”sågning” av vårdvalen. De borde läsa på bättre.

Andra och tidigare utvärderingar som ESO och Myndigheten för vårdanalys har inte kunnat visa undanträngningseffekter för vårdbehövande grupper, eller ett mer ojämlikt vårdutnyttjande. Detsamma gäller Karolinska institutets utvärdering av Vårdval Stockholm. I Stockholms län är det alltjämt äldre och personer med låg inkomst som gör flest läkarbesök.

Personer med kortare utbildning och patienter med kroniska diagnoser har ökat besöken mest. Nya vårdcentraler har etablerats i områden där vårdutbudet tidigare har varit sämre. I Södertälje har vi sett privat drivna husläkar-mottagningar i Fornhöjden och Ronna. Och vi ser hur människor uppskattar och utnyttjar valfriheten: Fler än 76 000 människor har valt någon av de privata vårdcentralerna i Södertälje eller Nykvarn – i hela länet är de över 1,1 miljon människor!

För det andra är även Riksrevisionens rekommendation utveckling av vårdvalen: Större likhet mellan olika landsting, enklare ersättningssystem och en tydlighet att vårdens etiska principer ska styra. Det skriver vi under på!

Vårdvalen behöver utveckling – inte avveckling. Vi ska se de tusentals välfärdsföretagen – 9 av 10 med färre än 20 anställda, många med kvinnliga ledare – och deras 160 000 medarbetare som en resurs. Vi ska respektera de miljoner svenskar som har valt privata alternativ i vård och omsorg.

I Stockholms län kommer vi att gå vidare. Vi har redan 30 vårdval utöver husläkarverksamheten. Fler förbereds för införande, till exempel reumatologi. Och vi ska utreda ännu fler – närmast IVF-behandling mot barnlöshet.

Men vi vill inte bara utöka vårdvalet. Vi vill också se över, utvärdera och förbättra. Vi tar till oss alla utvärderingar och ska utveckla ersättningssystemen så att de styr ännu mer mot patienternas önskemål och behov. Med värdebas-erade ersättningar är vi en bit på vägen: Vårdgivaren får betalt i efterhand utifrån kvalitet och resultat, inklusive patientens upplevelse och bedömning. För patienter med många sjukdomar och komplexa vårdbehov är det viktigt med mer patientcentrerad vård, med hjälp av nya arbetssätt, bättre IT-system och smarta e-tjänster, och personliga vårdcoacher.

22 mars är det extraval till riksdagen. Välfärden sköts av landsting och kommuner – men påverkas av beslut på riksnivå. Vi tänker göra valfriheten till en valfråga för vi vill inte låta valfrihetens fiender montera ned människors självbestämmande.

hälso- och sjukvårdslandstingsråd

Ninos Maraha (FP)

1:e vice ordförande landstingsstyrelsen

Anna Starbrink (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel